Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-politiker på väg uteslutas ur facket

Kommunpolitikern Harri Rosqvist, 51 år, riskerar att uteslutas ur Svenska transportarbetareförbundet eftersom han är sverigedemokrat.

Harri Rosqvist (SD) är lekmannarevisor i kommunen.Bild: Privat
Harri Rosqvist är lekmannarevisor i Åstorps kommun för Sverigedemokraterna. Han är också medlem i Svenska transportarbetareförbundet.
Nu kan han uteslutas ur facket efter en begäran från avdelning 14.
Transports förbundssekreterare Markus Pettersson i Stockholm anser att Sverigedemokraterna inte ställer upp på principen om allas lika värde, vilket ingår fackföreningens grundläggande värderingar.
– Vår förbundsstyrelse fattade första beslutet i den här frågan 2005, sen har kongresser och annat beslutat om samma inriktning. Man kan inte vara med och samtidigt underminera våra intressen genom att aktivt arbeta med en politik som strider mot våra stadgar.
Hur ofta har detta hänt?
– Jag skulle gissa att vi haft ett 20-tal fall och då är det inte bara SD utan bland annat Svenskarnas parti och andra.
Ärendet ska upp för beslut när förbundsstyrelsen sammanträder den 12 maj.
Harri Rosqvist uppger att det började med att han fick frågan om sitt politiska engagemang av lokalavdelningen.
– De sa att de hade kommit fram till att det var en uteslutning som gällde, säger Harri Rosqvist.
Han är arbetsledare på ett åkeriföretag och säger att han varit med facket sedan han fick sin första anställning.
Harri Rosqvist funderar på att gå vidare i händelse av en uteslutning och driva sitt fall civilrättsligt. Han säger att han kommer att fortsätta kampen och att han tidigare aldrig sysslat med politik, men ville efter tre års medlemskap i SD kliva ner från läktaren.
Rasmus Korsvall på pressjouren hos LO uppger att man gör på lite olika sätt inom LO-förbunden och att det inte finns någon allmän riktlinje.
– Det är olika hur man bedömer frågan inom LO och det är upp till de enskilda förbunden, säger han.
Eddie Ek, oppositionsråd för SD i Åstorp, ser det som ett demokratiskt bekymmer.
Varför är det problematiskt att facket utesluter medlemmar? SD gör ju också det.
– Därför att vi har nolltolerans mot rasistiska värderingar. Utesluter gör tydligen Transport också, eftersom man inte får vara sverigedemokrat där.
Gå till toppen