Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Vinnande sätt att se på avfall

Biogas som produceras av det invånarna släpper ifrån sig. Flytande odlingslotter. Kompakta reningsanläggningar. Det är några av de vinnande förslagen som kan bli verklighet i framtidens H+.

Oceanhamnen är namnet på en av de nya stadsdelar som ska bilda området H+. Nästa år ska infrastrukturen börja ta form och den är tänkt att ge plats åt nytänkande på flera nivåer. Så finns det planer för köksavfallskvarnar i varje lägenhet som en del av systemet för att hantera matrester.
Helsingborgs stad har även öppnat för alla intresserade att komma med idéer när det gäller att hitta lösningar på insamling av avfall för kommande avloppssystem i området. Tillsammans med NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, samt NSR har man ordnat innovationstävlingen "Blackwater and food waste challenge" som nu är avgjord.
40 förslag kom in, tre vann. De lämnades in av personer som även annars arbetar med de här frågorna.
Melica tog hem kategorin "Användarna" med sitt förslag på ett system som bland annat låter spisar drivas med lokalt producerad biogas.
DeSaH vann kategorin "Anläggningen" med planerna på lokal återvinning av restflöden som mat- och toalettavfall.
Ekobalans placerade sig främst i kategorin "Resursoptimering" med sina tankar på ett hållbart kretslopp, som bland annat ska minimera skadliga ämnen.
Vad sker nu?
– Vi på väg in i nästa skede som omfattar projektering och bygge. Vår ambition är att uppföra en anläggning där vi kan testa och utvärdera ny teknik. I det arbetet ska vi försöka dra nytta av alla de tävlingsförslag som kom in, säger Marinette Hagman, forsknings- och utvecklingsansvarig på NSVA.
Hur den processen ska gå till är fortfarande oklart.
Vinnarna har inte fått några löften om att deras förslag ska bli verklighet.
– Det är en idétävling, det har vi varit väldigt tydliga med. Här rör det sig om nya och komplexa system som kräver mycket när det gäller sådant som lagstiftning och utsläppskrav.
Förutom äran får vinnarna 20 000 kronor samt medlemskap i organisationen Water innovation accelerator.
Gå till toppen