Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kol & Cocktails skyltar med grillat på menyn

Veckans krogtest bjuder på grillat.

Kol & Cocktails mitt i city utlovar kolgrillat men vid Krogens besök saknades den karakteristiska grillsmaken.Bild: Sven-Erik Svensson
I Gastros tidigare lokaler på Södra Storgatan huserar numera Kol & Cocktails, som lagt stor vikt vid att skapa en modern, avslappnad och inbjudande interiör.
Den som vill (och inte är rädd för att synas) kan till exempel sätta sig med sin öl eller drink i de stora skyltfönstrens hammockar.
Överhuvudtaget finns det gott om plats och olika möjligheter att softa för den som bara är sugen på något drickbart eller vill lämna restaurangbordet efter maten. Det här är ett koncept vi gärna ser på fler krogar!
Som framgår av restaurangens namnval är grillat ett signum vad gäller maten. Menyn är generös, så det finns definitivt något för alla. Förutom alla grillrätter, som beställs med valfria ”side dishes” à 30 kr styck, finns en handfull kompletta rätter, bland andra burgare och hummer.
Våra två förrätter visade sig bli kvällens höjdpunkter. Carpaccio (125 kr) är närmast standard på förrättsmenyerna numera, men sällan har vi ätit en så här delikat variant.
Senapscrème, Västerbottenchips och hasselnötter lyfter rätten till nya höjder.
Grillade gambas (135 kr) består av tre jätteräkor tillsammans med en himmelsk tomatsalsa, aioli och grillad focaccia.
En ren njutning, men inte ska man på en krog av den här klassen behöva efterfråga de helt nödvändiga våtservetterna.
Till räkorna passade ett rekommenderat glas Amalaya Blanco, en argentinsk Riesling för 85 kr, utmärkt, medan carpaccion sköljdes ner med ett glas amerikansk Mega Zin (75 kr).
Köttätaren fortsatte med grillad sirloin, som beskrivs som ”rygg på frigående kalv från franska Pyrenéerna”. Köttbiten var inte stor och lite menlös, men gick lätt ner trots att grillkaraktären var minimal.
Med potatiskroketter och bea som tilläggsrätter sprang priset upp från 290 till 350 kronor.
På bordets fisksida beställdes ”Arctic char” (235 kr), vilket är hel röding från Umeå. Och det var en rejäl firre, som bars in. Den hade utan problem räckt till två personer. Här återkom den ljuvliga tomatsalsan tillsammans med ört- och vitlökssmör.
Till kalven dracks ett utmärkt cabernet sauvignon/merlot-vin från sydafrikanska Boschendal (95 kr) och till fisken en smörig australisk chardonnay från Moore’s creek (95 kr).
Ur dessertmenyn valde vi ostbricka (130 kr), där tre olika ostar ackompanjerades av kryddbröd, knäcke samt en tomat- och vaniljmarmelad.
Tyvärr berättade inte servisen vilka ostarna var, vilket innebar att vi själva hade det tvivelaktiga nöjet att utan förvarning upptäcka getosten.
Vi beställde också in grillad frukt med vaniljglass, rostade hasselnötter och chokladsås (90 kr).
Gott, men även här var grillkaraktären märkligt nog närmast obefintlig.
Vi blev mätta i en trevlig miljö, men det finns en del att finslipa vad gäller både mat och serveringsrutiner.

Restaurang Kol & Cocktails

Profil: Modern grillrestaurang med häftig interiör.
Adress: Södra Storgatan 11-13, Helsingborg. Tel: 042-400 40 60. www.kolhelsingborg.se
Öppet: Måndag-fredag 11.30-14. Tisdag till torsdag även från 17, lördag 12-03. Söndag stängt.
Prisklass: Hög. Förrätt: 105–135 kr, huvudrätt 200-390 kr. Tillbehör för 30 kr styck, dessert 35-130 kr.
Alternativ: Vegetariska rätter och rätter tänkt att dela.

TOTAL POÄNG: 15

Mat: 4

Gott men ojämnt. En bit kvar till högsta betyg men ambitionerna är goda.

Service: 4

Uppmärksam, snabb och vänlig.

Atmosfär: 4

Inbjudande och annorlunda. Lätt att prata utan att höja rösten trots många i lokalen.

Prisvärde: 3

Helt okej men inte mer. Mer grillkänsla i en del rätter skulle höja betyget.

Gå till toppen