Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gisela Trapp i ny utställning på Höganäs museum

Hon tillhörde Helsingborgssocieteten, men valde att bosätta sig i Arild. Hon var konstnär och 1920 såg hon till att bygga katolska kapellet i Arild.

Gisela Trapp är huvudperson i en ny utställning på Höganäs museum. I det så kallade mellanrummet trängs hennes religiösa konstverk med natur- och djurmotiv. Även textilkonst i form av broderier finns med.
Kvinnan bakom utställningen är Birgitta Jönsson som liksom Gisela Trapp har konverterat till katolicismen och är verksam i S:t Clemens kyrka i Helsingborg.
– I S:t Clemens kyrka finns Giselas målningar. Hon är väldigt stor i församlingen och jag är fascinerad av henne, berättar Birgitta Jönsson.
Gisela var född i den anrika Helsingborgsfamiljen Henckel 1873 och redan som 17-åring blev hon antagen på konstakademin i Stockholm. Men dit åkte hon aldrig.
– Hennes föräldrar tyckte hon var för ung Hon fick sin konstnärliga utbildning i Köpenhamn istället.
På utställningen finns tidiga alster från 1890-talet med. Men även hennes mångsidighet som illustratör av bland annat barnböcker och hembygdslitteratur visas upp.
Familjen Henckel tillbringade somrarna i Arild.
– Giselas far var en mycket rik man och letade sommarställe när de fick tips om Arild.
Där fanns också familjen Trapp - även de tillhörde Helsingborgssocieteten. Där fattade Gisela tycke för den 26 år äldre Oscar Trapp och de tu gifte sig 1902.
– Han dör när de varit gifta i 14 år och Gisela sörjde honom oerhört.
På sin mark i östra delen av Arild lät Gisela Trapp bygga det katolska kapellet som fortfarande är i bruk. Idag är Gisela Trapp inte speciellt känd i byn.
– Man har inte pratat så mycket om henne. När Oscar dog så drog hon sig mycket tillbaka. Hon var en enstöring som ägnade förmiddagarna åt sin trädgård och eftermiddagarna åt sitt måleri.
Utställningen har vernissage klockan 16 på söndag och pågår fram till den 5 juli.
Gå till toppen