Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Dyrare telefon lockar fler

61 miljoner nya Iphone-användare på tre månader. Luren är nyckeln när Apple lyckas med trolleritricket att plocka marknadsandelar samtidigt som man höjer priserna.

Apple fortsätter att sälja massor av telefoner. ARKIVBILD.Bild: Karly Domb Sadof/AP/TT
Försäljningen av mobiler fortsätter att driva teknikjättens vinst, som ökade med 33 procent första kvartalet jämfört med samma period för ett år sedan. Bara under det halvår som gått sedan de nya modellerna av Iphone lanserades har intäkterna skjutit i höjden med mer än 29 miljarder dollar — en tillväxt i trakterna av hela skojätten Nikes årsintäkt i fjol, skriver Wall Street Journal.
Apple krängde i väg över 61 miljoner telefoner under kvartalet, 40 procent upp. Samtidigt landade snittpriset för en Iphone en bra bit högre än för ett år sedan. Att få köparna att svälja en rejäl prishöjning samtidigt som försäljning och marknadsandel stiger hör inte till vanligheterna — särskilt på elektronikmarknaden där konkurrensen är stenhård.
En förklaring är att Apples senaste omgång telefoner lockat konvertiter från andra tillverkare.
— Vi ser en större andel människor som byter till Iphone än vi upplevt under tidigare cykler, kommenterade vd Tim Cook.
En stor del av tillväxten kommer direkt från Kina. Med Hongkong och Shanghai inräknat passerade Kina Europa som Apples största marknad, med en försäljning som växte 71 procent jämfört med samma kvartal i fjol.
— Fler människor tar sig in i medelklassen i Kina än jag någonsin har sett eller någonsin kunde föreställa mig, sade Cook.
Nylanserade Apple Watch har dragit in fler beställningar än Apple kan leverera, noterade Tim Cook nöjt. Men finanschefen Luca Maestri spår inte att den smarta klockan kommer att ha någon större påverkan på vinsten på ett bra tag.
Samtidigt köper färre surfplattan Ipad, som tappar kraftigt i försäljning.
Apple berättade också att bolaget köper tillbaka aktier för 50 miljarder dollar. Bolaget har fått återkommande kritik för sin överdimensionerade kassa och den starka vinsten spär på den ytterligare.
Totalt blev kvartalsvinsten 13,6 miljarder dollar. Omsättningen landade på 58 miljarder dollar, upp 27 procent jämfört med samma period förra året. Samtliga siffror slog analytikernas förväntningar, enligt Reuters.
Den redan högt värderade aktien steg ytterligare 1,3 procent i den elektroniska efterhandeln på Wall Street.
Gå till toppen