Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vindkraft lyfter luftjobb

Den explosiva utvecklingen av antalet vindkraftverk gör att det surrar mer i luften.
Inte bara av kraftverken. Utan också av servicepersonal. Helikoptertvätt av rotorbladen är en ny nisch i vindkraftens växande servicebransch.

Som en mygga med snabel och allt kommer den lilla helikoptern surrande högt över slätten vid Skarhults gods utanför Eslöv.
Likt en människovittrande blodsugare cirklar den neråt mot det stillstående vindkraftverket och lägger sig i höjd med ett av rotorbladen.
Med bara metermarginal riktar helikopterföraren Niklas Ask in munstycket. Och så drar högtryckssprutan igång.
Det är inte billigt för ägaren av vindkraftverket. Men det betalar sig troligen snabbt.
Kapaciteten på ett vindkraftverk kan öka med upp till åtta procent när ett par år gamla rotorblad rengörs från insekter, olja och smuts.
I nordligare nejder kan samma teknik användas för avisning av rotorblad för att hindra långa och dyrbara driftstopp.
– Det finns olika varianter för detta. Vår metod är väl beprövad av det spanska företag som står bakom tekniken, säger piloten Niklas Ask på Altura Heli Service.
Flera andra helikopterföretag erbjuder tjänster för den hyperväxande vindkraftbranschen, både vid byggande och underhåll.
Normalt sköts yttre underhåll av klättrande och hängande servicepersonal eller från uppbyggda ställningar runt de stoppade verken.
Eftersom stilleståndet innebär inkomstförluster varje blåsig minut är snabbhet ett hett vapen i konkurrensen mellan de allt fler serviceföretagen.
– I Sverige är ju branschen relativt ung. I USA har helikoptrar använts i över tio år, säger Niklas Ask.
Underhålls- och driftskostnader står för knappt en tredjedel av de totala kostnaderna för ett vindkraftverk, enligt Energimyndigheten.
På fem år har vindkraften i Sverige mer än fördubblats. I dag finns runt 3 000 vindkraftverk i Sverige, varav cirka 400 i Skåne.
Tillväxten fortsätter, och var vindkraftkapaciteten till slut landar vet ingen. Men för helikopterbranschen är det avgjort ett lyft.
Gå till toppen