Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

App fixar beställningen

Världens första app-restaurang, Pinchos, etablerar sig nu i Helsingborg. Lokalen på Bruksgatan 2 slår upp portarna under maj.

– All makt ligger hos gästerna. Det är därför det passar så många. Från barnfamiljer till gänget som går ut efter jobbet, säger Johanna Uddh, som är restaurangchef och den som kommer att driva Pinchos i Helsingborg tillsammans med kollegorna i köket, Tobias Karlsson och Nathalie Håkansson.
Alla tre har tidigare jobbat tillsammans på en av kedjans restauranger i Göteborg. Det var i Göteborg det hela startade 2012. Pinchos lanserades då som världens första app-restaurang.
Med hjälp av en nedladdad app till sin smarta telefon kan gästerna sköta allt. Från bordbokning till beställning av mat och dryck. När maten är klar plingar det i telefonen och sen får gästen själva hämta maten.
– Det gör också att vi får bra feedback. För gästerna tycker det är roligt att hämta maten i köket, säger Tobias Karlsson.
Även om namnet Pinchos är det baskiska begreppet för tapas har kedjan smårätter från hela världen på menyn. Allt från baconlindade dadlar och små sovlakispett till miniatyrplankstekar och laxsashimi.
Kedjan har tre restauranger i Göteborg, en i Skövde och en i Örebro. Men i år expanderar man kraftigt och öppnar åtta nya restauranger runt om i landet.
– Det växer så det knakar. Och det kommer att bli ännu fler framöver, säger Nathalie Håkansson.
Just appen är förstås ett diskussionsämne.
– Det blir en grej med appen. Många tycker att det är fruktansvärt kul. Men för oss är det roligaste att försöka omvända de som är negativa när de kommer hit. För det brukar oftast resultera i att det är de som efteråt är mest entusiastiska, säger Johanna Uddh.
Hon minns också en händelse i början av sin tid på Pinchos.
– Det var min andra dag och det kom in ett äldre par och jag tänkte, shit, hur ska det här gå? Men det visade sig att de var stammisar och hade hur bra koll som helst på appen.
Men hur gör man om man inte har en smarttelefon och alltså inte kan ladda ner appen?
– Då får man låna en läsplatta. Vi har även läsglasögon att låna ut, säger Nathalie Håkansson.
Restaurangen i Helsingborg kommer att ha 200 platser, varav 140 är inomhus. Inredningsmässigt ska den följa den gängse modellen för kedjan. Det innebär att lokalen utformas som olika små rum.
– Det ska också vara mycket tyg. Burrigt och dovt och lite cirkustema, säger Johanna Uddh.
Gå till toppen