Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brandskum förgiftade dricksvattnet

När räddningstjänsten släckte en villabrand i Hamre utanför Hudiksvall användes giftigt skum. Byborna har polisanmält händelsen sedan höga halter av fluortillsatser uppmätts i dricksvattnet

Bybor i Hamre utanför Hudiksvall har polisanmält en släckningsinsats med brandskum i samhället efter att höga halter av så kallade PFAS-ämnen uppmätts i dricksvattnet. ARKIVBILD.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Dagen efter branden slog grannen Magnus Johansson på kranen — men i stället för vatten skummade en bubbelblandning ner i diskhon. Flera bybor har fått magont och vattnet smakar dåligt.
Nu har släckningsinsatsen polisanmälts.
— Vi måste se om skummet har använts på korrekt sätt och sedan kommer steg två, att undersöka vilka skyldigheter och kunskapsplikter vi lägger på dem som använder det, säger åklagaren Stig Andersson till Ny Teknik.
Flera analyser har visat att värdet av sex så kallade PFAS-ämnen är för högt i Magnus Johanssons brunn och Livsmedelsverket ska göra en riskvärdering av vattnet i byn.
Men Hudiksvalls kommun, som inte tycker att räddningstjänsten varit försumlig, anser att de boende själva ska stå för eventuell sanering.
Det brandskum som användes är inte klassat som miljöfarligt i Sverige, men ett eventuellt förbud mot ämnet PFOA, som finns i skummet, utreds av EU. Enligt en amerikansk studie finns ett möjligt samband mellan exponering för ämnet och njurcancer, testikelcancer och sköldkörtelsjukdom.
Gå till toppen