Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marcus Svensson kan börja ladda för ett nytt OS

OS-platsen är visserligen inte helt klar, men Marcus Svensson kan redan ta sikte på Rio.
– Jag ligger ju väldigt bra till, säger Landskronaskytten själv.

Vi berättade om Marcus Svenssons lyckade världscuptävling redan under måndagen och nu är han hemma i Gunnarstorp igen. Med en av sina allra finaste meriter och framförallt med en svensk OS-biljett i bagaget.
– Det är absolut det hårdaste jobbet, att ta sig till OS, så det känns väldigt skönt att vi redan fixat en plats. Sedan är det ju inte helt givet att just jag får utnyttja den här kvotplatsen, laget spikas inte förrän nästa sommar, men det tänker jag inte så mycket på just nu.
Reglerna är de samma som tidigare: 36 skeet-skyttar ska vara med när de olympiska spelen drar igång, varje land får ha med högst två deltagare per gren och de kvalar in (via så kallade kvotplatser) under 2015 och 2016. Vid världscuptävlingarna på Cypern delades till exempel tre biljetter ut, men de går inte till skyttarna som placerar sig utan till hans nation.
– Så jag kan ju inte koppla av bara för det här. Det gäller att jag skjuter bra även framöver, annars kan någon annan bli uttagen, inser Marcus. Men det ska inte bli aktuellt, jag är helt inställd på ett OS till.
25-årige Marcus, som jobbar på Wrams Gunnarstorp och tävlar för Landskrona Saxtorp, kom sjua när han debuterade vid spelen i London och han har fortsatt att leverera på internationell toppnivå även efter det. Framgången i Larnaca, andraplatsen är hans bästa i världscupsammanhang, kom inte som någon överraskning. Inte för Marcus själv, i alla fall.
– Nej, det var bara en tidsfråga. Träningen har fungerat väldigt bra på sistone, så jag visste att det skulle lossna även på tävling. Men det gick kanske ändå lite över förväntan, att jag kunde säkra en kvotplats redan nu.
Silvret på Cypern innebär att Marcus inte får vara med på de nya European Games i Baku, i mitten av juni. Enligt reglerna kan han nämligen inte skjuta hem fler kvotplatser och därför skickar Sverige istället Stefan Nilsson och Henrik Jansson, så nu blir förmodligen sommarens EM i Maribor nästa stora uppgift.
– Jag är inte uttagen än, men jag vill gärna skjuta EM för att skaffa mig ännu mer erfarenhet inför OS, säger han.
Gå till toppen