Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M:s tiggeriförslag väcker reaktioner

Ansvariga ministern Åsa Regnér (S) välkomnar förslaget.

Moderaterna vill att organiserat tiggeri förbjuds i Sverige. Inför partiets stämma i höst kommer förslag att presenteras där bland annat kommunerna ges ökade möjligheter till att se till att inte illegala boplatser permanentas. ARKIVBILDBild: Hasse Holmberg / TT
Moderaterna vill bland annat att kommunerna får möjlighet att anställa ordningspersonal som ser till att illegala boplatser inte permanentas.
— I dag är det så att det krävs polis i varje ärende, vilket gör att problemen måste vara väldigt omfattande innan man kan agera, säger förra justitieministern Beatrice Ask (M) till TT.
Det handlar inte om att förbjuda enskilda människor att tigga, utan att kriminalisera organisering av tiggeriet.
— Vi vill komma åt nyckelpersonerna. De som tigger är utsatta personer, vi vill komma åt dem som utnyttjar situationen, säger Ask.
Hon anser också att det är orimligt att tiggeri inte omfattas av de regler som tvingar exempelvis ideella föreningar att begära tillstånd för att samla in pengar.
— I vissa kommuner krävs tillstånd för penninginsamling. Tiggeri omfattas inte av de reglerna. Det kan vara orimligt, säger Ask.
TT: Så tiggarna ska begära tillstånd att samla in pengar lokalt i kommunen?
— Om man skulle komma dithän så kan det bli så, säger Ask.
Den ansvariga ministern, Åsa Regnér (S), menar att det redan finns lagstiftning i frågan.
— Men ingen kan tycka att det är bra att man utnyttjar redan utsatta människor i den mån det förekommer, säger hon till TT.
I övrigt vill hon inte kommentera förslagen.
— Vi har ett annat sätt att samla in synpunkter och analysera dem genom den nationella samordnaren, säger hon.
Från Miljöparitet kommer inga glädjerop. Partiets talesperson för migration, Maria Ferm, skriver på Twitter att "Problemet med fattigdom, hemlöshet, arbetslöshet och diskriminering för utsatta EU-medborgare löses inte med kriminalisering och ordningsvakter".
Folkpartiet ställer sig positivt till förslagen.
— Om det är så att det är organiserat betyder det att det pågår ett organiserat utnyttjande av fattiga och utsatta människor i vårt land. Det kan vi inte acceptera i Sverige, säger Fredrik Malm, ordförande för Folkpartiets integrationsarbetsgrupp.
Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson menar att brott mot tiggare måste beivras men att studier visat att tiggeriet i få fall är organiserat på ett sätt som gör det straffbart.
— Det är organiserat på så sätt att de går ihop och fixar resande, inte organiserat i form av utnyttjande. Samtidigt möter vi uppgifter om att det finns personer som försöker sko sig på de utsatta människornas bekostnad, säger hon.
Även Centerpartiet är kritiskt.
— Hur ska man avgöra vad som är en god eller dålig organisering? undrar Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Han menar att exempelvis Röda Korset i viss mening ägnar sig åt ett organiserat tiggeri.
— Ska det förbjudas? Jag tycker inte det, säger han.
Gå till toppen