Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Norreborg ska sikta valar

I stället för att frakta passagerare till och från Ven ska färjan nu användas för valsafari.

Norreborg har tagit sikte mot Island.Bild: Anders Malmberg
I ett år har det kommunala rederiet Ventrafiken försökt sälja den gamla trotjänaren Norreborg.
Nu har man lyckats. M/S Norreborg är på väg mot Isländska farvatten, vilket Landskrona Direkt var först med att berätta.
Därmed har rederiet rensat ut vad man kunnat rensa ut. Förra året såldes ju Jeppe, också den en gammal sundsbuss, tillsammans med det danska dotterbolaget Hven-trafikken.
– I tisdags i förra veckan granskade de båten, på onsdagen skrevs ett preliminärt kontrakt och på fredagen godkändes affären av styrelsen. Nu i onsdags betalade de. Så det blev till slut en snabb affär, säger Ventrafikens styrelseordförande Björn Falk.
Köpare är det isländska företaget Elding Whale Whatching och som namnet avslöjar handlar det om att frakta turister som vill titta på valar utanför Island.
 
Läs mer: Så hamnade rederiet i blåsväder
 
Norreborg byggdes 1971 i Norge tillsammans med de två andra sundsbussarna Jeppe och Magdelone. Fram till september 2001 gick hon mellan Helsingborg och Helsingör för att därefter gå mellan Landskrona och Ven.
Ventrafiken fick 3,5 miljoner för färjan av det isländska företaget.
– Vi har ju samtidigt haft kostnader för Norreborg, det har ju inte varit gratis att ha den liggande. Vi räknar med att den har kostat flera hundra tusen kronor per år, säger Björn Falk.
Försäljningen av Norreborg var den sista stora frågan för det problemtyngda Ventrafiken att ta tag i.
– Vi har sålt det danska dotterbolaget, Jeppe, Norreborg och också anpassat personalstyrkan till den verksamhet vi ska ha. Vi har fokuserat på det som är vår uppgift, köra mellan Ven och Landskrona, säger Björn Falk.
Åtminstone ett problem finns dock kvar – frågan om prissättning. Beslutet i fullmäktige om nya biljettpriser överklagades ju som bekant och Landskrona fick i första instans bakläxa, de nya priserna gäller inte.
Kommunen har å sin sida också överklagat men när kammarätten ska ta upp fallet är oklart.
Gå till toppen