Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

De vill tala om psykisk ohälsa

Gymnasieeleverna bakom Ung Företagsamhet-företaget Be glorious vill uppmärksamma psykisk ohälsa och hjärnsjukdomar – och visa att det inte är något att skämmas över.

Pauline Lindborg, Mathilda Åkesson och Johanna Jönsson driver företaget Be glorious UF.Bild: David Bergström
Vi befinner oss i ett rum i anslutning till skolbiblioteket på Katedralskolan i Lund. Framför oss sitter tre fjärdedelar av UF-företaget Be glorious UF. Mathilda Åkesson, Johanna Jönsson och Pauline Lindborg som tillsammans med Matilda Ripa som inte är här idag, har startat företaget som en del av sin gymnasieutbildning på ekonomiprogrammet.
– Vi visste från början att vi ville bidra till någon organisation, arbeta med någon form av välgörenhet. Eftersom vi alla har någon koppling till psykisk ohälsa var det något som engagerade oss alla, säger Mathilda Åkesson.
Resultatet blev Be glorious – ett företag som vill synliggöra psykisk ohälsa och hjärnsjukdomar, och samtidigt samla in pengar till forskning. Det gör de genom att sälja armband som det står ”Be glorious” på, samt att sprida budskapet i sociala medier. Fyrtio procent av den totala vinsten går till Hjärnfonden.
Idén bakom armbanden är att man ska kunna bära dem stolt, för att visa att psykisk ohälsa inte är något att skämmas över. De menar att trots att var tredje person på något sätt är drabbad av psykisk ohälsa, antingen själv eller som anhörig, är det fortfarande mycket okunskap och något man inte pratar högt om och mörkertalet är troligen stort.
De har samtliga varit med om släkt och vänner som lidit av psykisk ohälsa, och menar att många i deras egen ålder är påverkade av stress och ångest.
– Många i vår ålder vågar inte säga att de går till en kurator eller psykolog, utan säger att de ska gå till tandläkaren istället. Så borde det inte vara, man ska kunna vara den man är, säger Johanna Jönsson.
– Egentligen ska man vara stolt över att gå till kuratorn, det visar att man vill må bra och vågar göra något åt det, säger Pauline Lindborg.
Det finns så mycket skam och okunskap kring psykisk ohälsa och hjärnsjukdomar. Tjejerna menar att det blir extra problematiskt just när det handlar om psykiska problem, för när man mår dåligt behöver man prata med någon, för att kunna må bättre.
Därför blir det extra fel när det är skambelagt.
– Vi vill öppna upp ämnet så att folk vågar prata om det, säger Johanna Jönsson.
Det går inteatt ta miste på att de brinner för frågan, de pratar engagerat och initierat om ämnet.
På frågan om vad man ska göra om någon i ens närhet mår dåligt svarar de:
Lyssna, visa förståelse, och fråga igen – det är otroligt viktigt med uppföljning. Säg inte bara jag förstår, eller du kan alltid komma till mig, utan visa att du verkligen finns där. Nämn gärna att det finns hjälp att få, och erbjud dig att följa med till en kurator eller psykolog.
Reaktionerna från omgivningen har varit odelat positiva, och när de har stått på mässor har det hänt att folk kommit fram och berömt dem för att de som är så unga har valt ett så seriöst ämne.
– Vi har också fått mycket mejl från personer som berättat sin egen historia. Då känner vi att vi har lyckats, när de här personerna som inte alls känner oss ändå vågar dela med sig av vad de har varit med om, säger Mathilda Åkesson och tillägger:
– Det är ju precis det vi vill uppnå, att folk ska våga berätta.

Be glorious UF

Vad:? Ett UF-företag som vill sprida budskapet om pyskisk ohälsa och hjärnsjukdomar samt skänka pengar till forskning.
Vilka? Mathilda Åkesson 18 år, Johanna Jönsson 17 år, Pauline Lindborg 17 år och Matilda Ripa 17 år
Gör? Går andra året på ekonomiprogrammet på Katedralskolan i Lund
UF? Står för Ung Företagsamhet, som är en ideell och obunden utbildningsorganisation med syftet att tillsammans med skolan införa entreprenörskap och näringsliv i utbildningssystemet.
Gå till toppen