Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Hästjobb som går på export

Hästar används i det dagliga i Indien. Trots det är det nästan ingen som kan sko dem på rätt sätt. Kunskapsutbyte blir då nyckeln. För Sahib Parminder Singh blev det även en biljett ut i världen.

När Sahib Parminder Singh klev ut ur planet i Amsterdam för några veckor sedan var det första gången han satte foten utanför Indiens gränser.
Starten gick för en tre månader lång vistelse hos olika hovslagare runt om i Europa. Intrycken är förstås för många för att räkna.
– Det finns knappt något folk här, men ändå gigantiska affärer. Och alla vägar är jättebra. Och bara här inne till exempel, säger Sahib exalterat och pekar runt i smedjan, här skulle säkert sju personer ha bott, om vi hade varit Indien.
Hur hamnade då en 43-årig hovslagarstudent från Indien på en gård i Össjö? Det började för två år sedan när hovslagaren Uno Yxklinten såg en annons. Den schweiziska stiftelsen Flying anvil foundation sökte volontärer för en resa till Indien där stiftelsen skulle bygga en hovslagarskola
– Jag lyckades få en plats, säger Uno Yxklinten, som sedan spenderade två veckor med att lära ut hovslagarkonsten till blivande kollegor.
Trots att hästar används både i jordbruket och till vardagliga transporter finns det knappt någon kunskap om hur man skor på rätt sätt.
– När engelsmännen lämnade Indien tog de med sig sina hovslagare och kunskapen raderades ut. Inom militären levde den kvar litegrann, men nådde aldrig ut, berättar Uno.
– Hästen blir lidande om man skor på fel sätt. Den blir heller inte så effektiv som den skulle kunna vara.
Yrket är ett lågstatusjobb i Indien, intressant bara för de lägre kasterna i samhällssystemet. Sahib Parminder Singh hade egna hästar med behov av bättre skor. Han hörde talas om den nya skolan, trotsade kastsystemet och blev förstaårselev. Två år senare arbetar han bland annat som tolk på skolan.
Pengarna till den tre månader långa utbildningsresan till Europa samlades in från flera håll, både i Indien och i Europa.
– Jag lär mig massor. Alla hovslagare har olika tekniker och det kommer göra stor nytta när jag kommer tillbaka till Indien, säger Sahib Parminder Singh, som förutom nya kunskaper hunnit bli stormförtjust i svensk prinsesstårta.
Gå till toppen