Ängelholm

Nalle Windahl reste sig upp

Att vara sann mot sig själv är temat i Nalle Windahls debutroman. Nu lever han själv det liv han vill.

Papegojans små fågelgränder ligger idylliskt vid Rönne å. Från Skolgatan kommer Nalle Windahl cyklandes över bron. I fem år har han och hans lilla familj bott i radhuset på Tärngränd. Nalle Windahl flyttade till Ängelholm från Halmstad med sin pappa när han var två år gammal.
– Jag växte upp bara ett stenkast härifrån, jag och min dotter har lekt i samma sandlåda, det känns bra, Ängelholm är en fin stad att växa upp i.
Nalle Windahl har cyklat hem på lunchen. Jobbet på Pro To Sell fyller delar av hans liv, men långt ifrån hela. När femåriga dottern sover på kvällen fyller han tillvaron med både ord och musik. Nalle Windahl har alltid älskat att skriva. Men det var först efter att han tagit sig igenom en svår period i livet han bestämde sig för att göra det på allvar. I höstas kom hans debutroman "En bok om en bög".
– Det handlar om en person som inte lever det liv han vill, att han är homosexuell betyder inte mer än att jag känt starkt för den gruppen människor, men det är många som lever ett liv där de inte är sanna mot sig själva, det är det jag vill skildra, säger Nalle Windahl.
Han beskriver sitt skrivande som en form av terapi, flera av karaktärerna i boken har drag av honom själv eller betydelsefulla personer i hans liv. Som 15-åring drabbades han av en ätstörning. Något han inte förstod allvaret av förrän i vuxen ålder. Då hade han pendlat mellan hetsätning och självsvält i flera år, något som tagit hårt på hans kropp.
– Som många andra tonåringar slutade jag med alla idrottsaktiviteter och gick upp i vikt. Jag började tänka mer och mer på vad jag åt, men i första hand var det inte för att jag skulle banta, utan för att skapa kontroll över mitt liv.
När han efter en utbildning till ljudproducent flyttade till Stockholm för att arbeta på radion träffade han en kvinna med ätstörningar.
– Då förstod jag att jag var sjuk, jag sökte och fick hjälp på Stockholms centrum för ätstörningar, berättar han.
Det var när Nalle Windahl blev frisk han tog namnet Nalle. Egentligen är han döpt till Johan.
– Fortfarande kommer jag att tänka på tiden då jag var sjuk när någon kallar mig Johan, det är ett namn som jag förknippar med perioden då jag misshandlade min kropp, när jag reste mig upp var jag någon annan, säger Nalle Windahl.
Nyligen delade Nalle Windahl med sig av sina erfarenheter av att skriva och ge ut en bok under en workshop på Kronohäktet. En uppföljare till debutromanen är på gång samtidigt som han skissar på en serie fantasyböcker som han ska skriva på engelska.
– Det är ett språk jag både läser och talar mycket, engelska känns mer naturligt för den genren än svenska.
Vid sidan om skrivandet komponerar han elektronisk musik.
– Jag har alltid varit fascinerad av ljud och ljudkombinationer, säger han.
Men allra mest brinner Nalle Windahl för sin fru Emma och dottern Saga.
– Att bli pappa har varit en dröm för mig så länge jag kan minnas, att dela ett barns upptäckarglädje och se livet genom hennes ögon är det största som hänt mig, säger han.

Nalle WindahlÅlder: 35Bor: ÄngelholmFamilj: Hustrun Emma och dottern Saga, sex år.

Gå till toppen