Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sommarvärmen dröjer

Mindre högtrycksrygg. Orden på SMHI:s hemsida kan inge hopp om att sommaren sätter ordentlig fart i början av nästa vecka, åtminstone i sydligaste Sverige. Men jourhavande meteorologen Stina Kihlgren tonar ner hoppet om någon antågande värmebölja.

Prognoserna i närtid är däremot fulla av ord som lågtryck, regn- och åskskurar. I norra fjällen förutspås snöblandad nederbörd.
I dag och i morgon kan det däremot bli uppemot 18 grader i delar av östra Sverige. Men redan under fredagen blir det lite svalare, och längst uppe i norr bara 5 grader. Så, när kommer egentligen sommarvärmen?
— Det beror ju på vad man menar med sommarvärme. Om man tänker sig 20—25 grader varmt, då dröjer det nog, säger Stina Kihlgren.
Rent definitionsmässigt inträffar sommaren när dygnsmedeltemperaturen ligger på tio grader och däröver minst fem dygn i streck. Just nu pågår årets varmaste årstid bara på ett fåtal platser vid Mälaren/Hjälmaren, i Östergötland/Sörmland samt östra Småland och delar av Skåne. Sommaren är även på besök i ett litet område vid Vänerns sydvästra spets.
Men i nästan hela Sverige lyser sommarvärmen, än så länge, med sin frånvaro. I nästan hela övriga Sverige är det vår, bortsett från fjällkedjan där det fortfarande råder vinterväder.
Gå till toppen