Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

När Malmö museer blev flyktingförläggning 1945

Idag invigdes ”Välkommen till Malmö”. Och kulturministern var märkbart rörd.

Med Folke Bernadottes vita bussar räddades livet på 17 000 personer varav många kom till Malmö. Då, i krigsslutet, fanns det inga lediga sängplatser att uppbringa i Malmö.
Ernst Fischer, dåvarande intendent på Malmö museer, beslutade över en natt att stänga museet och göra det till en flyktingförläggning. Det är bland annat detta utställningen "Välkommen till Malmö" handlar om.
– Ernst Fischer är en stor förebild, en förebild med stort F, sa kultur- och demokratiministern Alice Bah Kunke (MP) i sitt tal.
– Han tog chansen att göra skillnad. Han vågade på kort tid bestämma att "jag stänger museet", sa hon vidare.
Polens ambassadör Wieslaw Tarka beskrev dåtidens Malmö som en plats där historia skrevs.
– Kriget var ständigt närvarande i min barndom, sa han.
På utställningen visasbilder, konst och filmer under rubriken "I skuggan av kriget". Ute på borggården står en av fem kvarvarande vita bussar.
Att utställningen öppnar just den 8 maj är förstås ingen slump.
– Det är årsdagen för andra världskrigets slut, sa kulturdirektör Elisabeth Lundgren.
Hon passade även på att tacka alla dem som bidragit med sina minnen och sa att utan deras medverkan hade det inte blivit någon utställning.
Hanna Thomé (V), kommunalrådet för kultur och antidiskriminering jämförde då med nu.
– Det museet och Malmö gjorde 1945 var att ta ställning, att gå utanför ramarna för att de tyckte att människovärdet står över allt annat. Det är en historia vi är stolta för, en solidaritet som vi vill minnas och återskapa i dagens Malmö. Därför är utställningen ”Välkommen till Sverige” ytterst aktuell eftersom vi idag ser en allvarlig samhällsutveckling där rasismen normaliseras alltmer, sa hon.
Gå till toppen