Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Kanonval av Bjärepartiet

Bjärepartiet är största partiet i Båstad. Partiet gjorde sitt bästa val någonsin i samband med söndagens omval medan Moderaterna backade rejält jämfört med valet 2010.

Bjärepartiet gick kraftigt fram under söndagens omval. Även Sverigedemokraterna gjorde ett bra val medan Moderaterna backade.
Bjärepartiet fick 33,2 procent av rösterna.
På Bjärepartiets valvaka i BBSS stuga i hamnen möttes Bo Wendt av sången "For he's a jolly good fellow" när han klev in efter tolv timmars valarbete.
– Bjärepartiet gör sitt bästa val någonsin. I valet 2010 fick vi 16 procent. Nu är vi dubbelt så stora, säger en lycklig Bo Wendt (BP).
Under kvällen följde Moderaterna valresultatet bara ett stenkast från hamnen på Sands bakficka.
– Vi har stuckit ut hakan och står för vårt budskap, säger Kerstin Gustafsson (M).
Moderaterna landade på 18,5 procent. I valet 2010 fick man drygt 30 procent av rösterna.
Sverigedemokraterna ökade till 11,8 procent jämfört med 3,7 procent valet 2010.
I samband med höstens val fick mittkoalitionen med BP, C och KD 15 mandat medan alliansen mellan M och FP fick 13 mandat. Genom en valteknisk samverkan med Miljöpartiet har mittkoalitionen styrt kommunen. Nu får BP och C tillsammans 18 mandat även om KD blir av med sitt mandat efter omvalet.
– Vårt huvudalternativ är att fortsätta med mittkoalitionen, säger Bo Wendt.
Vilka frågor som kan ha avgjort valet går bara att sia om men Bjärepartiet har exempelvis varit tydliga med att de vill ha kvar byskolorna.
Numera finns även ett asylboende i Hemmeslöv som inte fanns då valet hölls i höstas.
Omvalet i Båstad har väckt intresse från flera håll särskilt när det handlar om valdeltagandet. Frågan har varit hur många som skulle söka sig till valurnorna under ett omval. I samband med höstens val låg valdeltagandet på 85 procent. Prognosen var 70 procent för omvalet men när rösterna var räknade hamnade det preliminära röstdeltagandet på 62,1 procent.
Orsaken till att det överhuvudtaget blev ett omval i Båstad var 27 extra valsedlar för Sverigedemokraterna. Röstsedlar som använts som anteckningspapper och av misstag åkt med i påsen med valsedlar som skickades vidare till länsstyrelsen. Men rösträknarna gjorde även fel då de räknade personrösterna under valnatten i september och inte omedelbart lämnade över valsedlarna till valnämnden.
Svenska omval är väldigt sällsynta. Senast det begav sig var 2010 då det blev omval i en krets i kommunvalet i Örebro samt i regionvalet i Västra Götaland.

Preliminär mandatfördelning (2010 år siffror inom parentes)

Bjärepartiet 13 (7)
Moderaterna 8 (13)
Centerpartiet 5 (6)
Folkpartiet 3 (3)
Kristdemokraterna 0 (1)
Socialdemokraterna 5 (6)
Vänsterpartiet 0 (0)
Miljöpartiet 2 (3)
Sverigedemokraterna 5 (2)
Gå till toppen