Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Saneringen av Gröningen försenad

Sol, bad och picknick på Gröningen får vänta längre än planerat.

Ungefär halva Gröningen var förorenad och saneringsarbetet är omfattande. Nu får helsingborgarna vänta lite till innan de kan lägga ut filten på gräset.Bild: Sven-Erik Svensson
Sol, bad och picknick på Gröningen får vänta lite längre än väntat.
Ambitionen att bli klar med saneringen av Gröningen till sommar och badsäsong höll inte. Skälet är att man har påträffat mer gifter än väntat.
– Det är i de norra delarna vid kanotklubben och Bunker bar där vi haft som svårast att komma åt. Där har vi bland annat hitta en hel del kablar och resterna från någon husgrund, säger projektledaren Claes Danling på stadsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer: Ständigt nya situationer bäddar för nya miljöskandaler
Saneringen påbörjades i mars och det är stora jordmassor som har fått forslas bort efter att man hittat bland annat PAH, som kan vara cancerframkallande, i området. Man har också fått stänga av en större del av Gröningen än vad som först var planerat för att komma fram med lastbilarna.
Bedömningen nu är att stängslet ska vara borta och Gröningen helt öppen igen att använda den 12 juni.
– Men vi räknar med att vissa delar, i norr, ska kunna öppna redan den 5 juni, säger Claes Danling.
Läs mer: Helsingborg görs redo för sommaren
Sen blir det vattning i stort sett varje morgon hela sommaren, för att gräset ska ta sig ordentligt. Det ska dock inte hindra att folk är på gräsmattan.
Är allt gift borta sen?
– Ja, där vi har varit och grävt. Det finns rester kvar under strandpromenaden, men det finns asfalt emellan och vi har fått tillåtelse av miljöförvaltningen att lämna den, berättar Claes Danling.
Han säger att kostnaderna, trots merarbetet, kommer att understiga de 30 miljoner kronor som har budgeterats.
Läs mer: Saneringen har kommit halvvägs
Och trots att arbetet har dragit ut på tiden så anser Claes Danlig att de inte borde ha väntat till hösten.
– Det var en bedömning som vi gjorde tillsammans med miljöförvaltningen. Det skulle ha funnits väldigt goda skäl om vi inte hade gjort det direkt, menar han.
Gå till toppen