Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter olyckan – många vill hjälpa Nicole Pike

Efter uppmärksamheten kring trafikskadade Nicole Pikes situation har många engagerat sig för att hjälpa henne. En av dem är Mikael Narin, som startat en insamling.

En insamling har startats på Facebook till förmån för 20-åriga Nicole Pike, som skadades svårt i en trafikolycka på E6.Bild: Sven-Erik Svensson
När Mikael Narin senast kollade sin nystartade Facebooksida ”Stöd Nicole Pikes rehabilitering” såg han att den nåtts av närmare 80 000 personer.
– Publiciteten har absolut hjälpt till. Många har också skrivit kommentarer på sidan och det är enbart positivt.
Mikael Narin är vän och granne med familjen Pike som vi skrev om i torsdagens tidning. När familjen nekades att få den hjälp som de behöver från Helsingborgs stad, ville han bidra genom att starta en insamling på Facebook. Han har inte hunnit kolla hur mycket pengar som hittills kommit in.
– Men det handlar inte bara om pengar utan om saker också. Någon i Malmö ville skänka en trapphiss för rullstol som de inte längre behövde. Det är snickare, frisörer, fotspecialister och alla möjliga som hör av sig. Vi kunde inte drömma om att detta skulle bli så stort, säger Mikael Narin.
Läs också Efter trafikolyckan: Vardagen är en kamp
Flera som har kommenterat, både på hans Facebooksida och på hd.se, vittnar om liknande upplevelser i andra kommuner. Med tanke på uppmärksamheten börjar han fundera på om det går att utveckla denna form av insamling för att hjälpa fler.
– Det är ju nog med den katastrof som har inträffat, sedan ska familjen bråka med myndigheter som man trodde skulle hjälpa till.
En av alla som skrivit på hd.se är Kerstin Sjöberg från Klippan. Hennes son skadades allvarligt 2008, och HD/NST har skrivit flera artiklar om familjen.
”Klippans kommun tyckte det räckte med hemtjänst även om det var frågan om hjälp 24 timmar om dygnet. Det tog dryga två år innan vi fick beviljat assistans. Under dessa två år skötte jag sonen med hjälp av hemtjänst som kom fem gånger om dagen. Det ordnade sig till slut för vår del.Men även om man får assistans, hjälpmedel med mera så tar aldrig kampen slut. Det dyker hela tiden upp nya problem. Kampen fortsätter hela tiden och livet för de inblandade blir aldrig detsamma”, skriver hon bland annat.
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, syftar till att ge det stöd som behövs för ett så självständigt liv som möjligt. Bland de olika typerna av stöd finns personlig assistans, som både kommunen och Försäkringskassan ansvarar för.
– Generellt sett är det en bra lagstiftning för att skapa ett så normalt och värdigt liv som man bara kan, säger Maria Nilsson (C), ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.
Hon vill dock inte ge några fler kommentarer utan hänvisar till sekretesslagen, som hindrar henne att uttala sig om enskilda fall.
Gå till toppen