Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rena fönster på olika vis

Ute grönskar våren, men kanske ligger vintern kvar som en luddig hinna på fönsterrutorna? Frågan är bara vilken metod som är bäst för att se klart igen?

Det visar sig finnas gott om alternativ. Någon kan inte tänka sig annat än tidningspapper. En annan vill ha gamla lakan och diskmedelsvatten, eller kanske ättika, eller t-sprit. Någon köper en flaska fönsterputs och tar en rulle hushållspapper, medan den maskinfrälste svär på att inget annat än en fönstertvättmaskin gör jobbet bäst. Uppfattningarna är oväntat starka.
Fast det finns faktiskt en världsmästerskapstävling i fönsterputs. Ivan Pleinadius, proffsputsare från Uppsala, kom trea i årets VM som gick i London i mars.
— Tipset är att ha bra grejer! En riktig fönsterskrapa från en städgrossist, en påläggare med päls som man blaskar på vatten med, och så fönstersåpa som inte innehåller olja. Det där med tidningspapper kan man bara glömma, det var förr när de hade ammoniak i pappret, säger han.
Maskinerna ger han inte så mycket för, i alla fall inte jämfört med en riktig handputs på proffsvis.
— Dessutom går det fortare. I VM tvättar man tre rutor på en kvadrat vardera på tid, det brukar gå på 13-14 sekunder, säger Ivan Pleinadius.
Gå till toppen