Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler vuxna skaffar tandställning

Önskan efter vackrare tänder har gjort att fler vuxna väljer att skaffa tandställning.
— Vi har sett en dramatisk ökning av intresse de senaste åren, säger Britt Hedenberg-Magnusson på Folktandvården.

Lydiah Wålsten har valt att använda tandställning i vuxen ålder av mest estetiska skäl.Bild: Pontus Lundahl/TT
Lydiah Wålsten minns när hon som tonåring fick beskedet att hennes bettfel ansågs för litet för att staten skulle stå för kostnaden.
— Då hade jag inte råd att skaffa det. Jag minns att jag cyklade genom Uppsala och grät, säger hon.
För henne är skälen främst estetiska till att hon skaffade tandställning. Hon säger att hon inte såg ut som sig själv när hon log, att hon såg mystisk ut.
— Leendet är avslöjande för hur man är. Jag har ganska små tänder, och då syntes de inte så mycket.
För fem år sedan kom funderingarna på att försöka att räta ut tandraden igen. Hon tog kontakt med ett institut i Stockholm och gjorde en undersökning.
— Jag upplevde att jag var tvungen att motivera mitt beslut, trots att jag skulle betala privat. Det kändes inte kul, säger hon.
I stället vände Lydiah Wålsten sig mot utlandet, hittade en tandläkare i New York och genomgick behandlingen där. Kostnaden var ungefär 25 000 kronor, ungefär hälften av det pris hon erbjudits i Sverige.
Lydiah Wålsten är ett exempel på en trend som svenska tandläkare sett de senare åren, att allt fler vuxna skaffar tandställning. Enligt Britt Hedenberg Magnusson, klinikchef på Folktandvården i Stockholms län, har antalet konsultationer om tandställningar femfaldigats bland vuxna patienter de senaste fem åren.
— Det verkar öka kontinuerligt, vi får väldigt ofta samtal och besök från patienter. Det är väl det ökade intresset för estetik och funktion som ligger bakom, säger hon.
En annan anledning är nya metoder som gör tandställningen i princip osynlig.
— Det behöver inte vara den här taggtråden som det var förut, de är mycket mer estetiska, säger Eva Ljungberg, som driver kliniken Stockholm tandreglering.
Även SACD, en organisation bildad som reaktion på den "låga standarden inom estetiskt-kosmetisk tandvård" och med runt 300 tandläkare och tandtekniker som medlemmar, märker av "en rejäl ökning" de senaste tre åren.
— Kunderna vill ha rakare, finare tänder, säger ordförande Ann André-Bergmann.
Men alla behöver inte betala med egna pengar. Statens kostnader för vuxna som behöver tandställning har ökat med 20 procent mellan 2011 och 2014, enligt Försäkringskassan.
Hittills är Lydiah Wålsten nöjd med sitt beslut att skaffa tandställning. Hon har också övertygat flera vänner om att skaffa.
— Nu är jag inte klar än, men jag tycker att det blivit jättebra på de andra jag sett, säger hon.
Gå till toppen