Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Njutningen i att uppleva hela kroppen

Det är svårt att beskriva träningsformen nia för den som inte sett eller provat själv. Det är rörelse och dans, känslor och uttryck, kropp och själ.
För Monica Wiktorsson i Viken har nian inneburit ett nytt liv.

Svetten dryper från deltagarna. Det är slutna ögon, röda kinder och saliga leenden. Armar, händer och nakna fötter leder vägen i stunder av fri dans.
– Låt händerna visa vägen, ropar niatränaren Ann Christiansen. Andas, andningen är magi!
Första gången Monica Wiktorsson kom till Niastudio i Höganäs gick hon med en krycka. Artros och fibromyalgi gjorde att hon hade svårt att röra sig alls.
– Jag gick på vårdcentralens smärtskola, och så började vi att prata om nia, och jag sa: "Nej, det klarar jag aldrig". Men sjukgymnasten sa: "Säg inte det, vi kan ju prova."
Nu, ett år senare, rör hon sig mjukt och gungande i takt till musiken. Och hon njuter.
– Jag blev frälst direkt. Nu går jag två gånger i veckan och tycker det är lika roligt fortfarande. Jag orkar mycket mer, och även om jag fortfarande har ont så är humöret bättre. Jag vågar ta nya utmaningar och är mer stresstålig.
Nia kombinerar dans, yoga och kampsport med olika tekniker för kroppsmedvetenhet. Träningen genomsyras av ett holistiskt perspektiv med en central idé om att kropp, känsla, tanke och själ är tydligt sammanlänkande. Målet är självläkning genom rörelse.
Just den här helgen är speciell, för Jonna Beldt som driver Niastudio i Höganäs har bjudit in Ann Christiansen för att leda en "Magic weekend", tre dagars nia-inspiration.
Svenska Ann Christiansen är den högst utbildade niatränaren i Europa. I dag bor hon i Hamburg och reser över hela världen för utbilda niainstruktörer, hålla workshops och föreläsa. Hon har en bakgrund som långdistanssimmerska och deltog bland annat i OS i Los Angeles 1984.
Som elitidrottare var hon van vid en funktionell och resultatinriktad träning med allt fokus på prestation. Första kontakten med nian kom via en väninna, men först förstod hon inte alls grejen.
– Jag var duktig i vattnet och där kunde jag få ut min styrka och min uthållighet. Men att göra en rörelse endast för att uppleva den var väldigt mystiskt för mig.
– Även sättet att få instruktioner var mystiskt: "Upplev din höft, känn dina fötter"… det var rena grekiskan, säger Ann Christiansen.
Men med tiden fick hon en stark förnimmelse av rörelseglädjen i nia, av det sköna och estetiska – "som att simma på land".
– Man tränar på att vara sig själv, i sig själv. Samtidigt som kroppen får en fitness – utan att man märker det. Kroppen får också en träning i att känna glädje.
Känslor är en viktig del i nian, men hur använder man dem?
– Vi jobbar med att överdriva känslouttryck, det kan vara ett stort "NEJ!" eller ett stort "JA!". Och jag behöver inte veta om jag har varit arg eller ledsen eller stressad den dagen, men i och med att jag lägger in en punch och ett "yeah!" så händer något som inte behöver analyseras. Det blir som en tvättmaskin.
Men skrämmer inte det många människor också, att blotta sig?
– Nej… I enstaka fall kan någon känsla gå upp på en för stor volym. Men då har det också sin plats. Det kan vara skönt att få tag i den känslan. Annars sitter sånt i magen, och så ska man gå hem och låtsas att man slappnar av och vara trevlig mot familjen medan man biter ihop käkarna hårt.
– Jag vill inte hävda att nia är någon terapi. Men många upplever att de känner sig friare efteråt.
– Här får man lov att känna sig fantastisk.

FAKTA/Nia

Nia kombinerar dans, yoga och kampsport med olika tekniker för kroppsmedvetenhet. Träningen genomsyras av ett holistiskt perspektiv med en central tanke om att kropp, känsla, tanke och själ är tydligt sammanlänkande. Målet är självläkning genom rörelse.
Träningen utförs i grupp, barfota och till musik.
Nia skapades i Kalifornien 1983 av Debbie och Carlos Rosas. Från början betydde förkortningen Non-Impact Aerobics (träning utan kraftfulla nedslag eller stötar), men har nu kommit att betyda Neuromuscular Integrative Action (neuromuskulär integrerad träning).
Den som vill utbilda sig inom nia kan ta olika bälten, det finns fem nivåer från vitt till svart bälte.
Gå till toppen