Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Så gjorde Anna Odell årets urval

Jag har bjudits in för att välja ut konstverk till Vår salong 2015. Jag har många gånger tänkt på de urvalsprocesser jag själv vid olika ansökningar passerat igenom. Vad är det som gör att de som väljer ut och väljer bort gör just de val de gör? Nu sitter jag här själv med högar av verk. Har mängden betydelse för utfallet?
Bild: Johan Malmberg
Jag hänförs av en målning i gnistrande färg, är det för att jag känner igen uttrycket? Är det vanans makt och det igenkännbara som styr mina val? Jag låter mig svepas med genom högen av inskickade verk, färdas som i en berg- och dalbana i färg och uttryck, där tunnlarna i gråskala skapar sköna kontraster. Jag passerar vackert målade kroppar, färgrika och abstrakta miljöer avlöser varandra. Lustfyllda skulpturer dyker upp i lergods och sten. En kuvad korrupt gam får mig att le. En man med gevär framför en nergrävd Musse Pigg och hotfulla djur väcker min nyfikenhet. En utsträckt hand i spännande perspektiv får Laurie Anderson att börja sjunga i mitt bakhuvud.
Jag gläds åt finurliga robotar byggda av vackert järnskrot men förleds kanske att tänka att detta är mer lek än konst? Är det i uppför- eller nerförsbackarna jag borde vara som mest öppen för något nytt? Kanske fastnar jag för målningar som går i gröna och gula toner för att våren inspirerar och skapar igenkänning med de nya mjuka färgerna i naturen?
Gå till toppen