Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fler par söker terapi

Allt fler par söker hjälp för problem i relationen. Det ses inte längre som skamfyllt att gå i terapi. Men vi är också snabbare att ifrågasätta våra relationer.
— Vi har lättare att känna oss missnöjda i en ökad jämförelsehets, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Fler par söker hjälp hos kommunernas familjerådgivning. Arkivbild.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Familjerådgivningen ökar i kommunerna. I fjol hanterades 35 000 ärenden — en ökning med 28 procent jämfört med för tio år sedan, enligt Socialstyrelsen.
En orsak kan vara att attityden till att söka professionell hjälp har mjuknat. Men det finns också hos många en tendens att i högre utsträckning än tidigare problematisera relationen, säger Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog som bland annat arbetar med parterapi.
— Det är mest på gott, men kanske också lite på ont. Bra att inte nöja sig, men också lätt att det slår över. Att man tycker att alla andra verkar ha det så bra där ute på Instagram — och här sitter jag och är trött på min partner, säger hon.
De flesta som söker hjälp är i 30-årsåldern, är gifta eller sambo och har varit tillsammans i mellan fem och nio år. I knappt hälften av fallen handlade det om att försöka reparera relationen, medan 13 procent gällde separationer. Oftast omfattar rådgivningen två till fyra samtal.
Konflikterna härrör ofta ur en pressad livssituation.
— Det jag ser är ganska stressade familjer som har svårt att få ihop sin vardag. Det kan handla om arbetsfördelning i hemmet, jämställdhetsproblematik, för mycket aktiviteter och ekonomi, säger Anna Bennich Karlstedt.
Skillnaderna är stora mellan olika regioner. Högst ligger Hallands län där 17 personer per tusen invånare besökte den kommunala familjerådgivningen, och lägst ligger Kronoberg där siffran var 4 personer per tusen invånare.
— Vi vet inte om skillnaderna beror på olika efterfrågan eller att tillgången ser olika ut i kommunerna, säger Jesper Hörnblad, utredare på Socialstyrelsen.
TT: Vad kan vara tecken på att det är dags att söka hjälp?
— Att det börjar kännas mer tråkigt än roligt att det blir fredag och helg och man ska umgås, liksom att bråken ökar men inte leder någon vart. När man försökt att lösa situationen på egen hand och det inte hjälper, säger Anna Bennich Karlstedt.
Gå till toppen