Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Satsa på alternativ till kött. Marknaden finns redan, med mer än 50 miljoner vegetarianer bara i Kina."

Medlemmar i Svensk mat- och miljöinformation tycker att regeringen bör stödja omställning från grisuppfödning till produktion av bioenergi och vegetabiliska alternativ till kött.

Magnus Därth och Mikael Hugoson, vd respektive styrelseordförande för Kött och Charkföretagen, skriver på Aktuella frågor den 13 maj att regeringen bör satsa på att förhandla fram ett svinexportavtal med Kina. Det skulle ge deras bransch åtkomst till en ny stor marknad. Men ur miljösynpunkt är det helt fel väg för regeringen att gå. Satsningar bör istället göras på den snabbväxande marknaden för växtbaserade alternativ till kött.
Naturvårdsverket konstaterar i sin nya rapport Hållbara konsumtionsmönster att klimatet inte tål den produktion av kött Sverige redan har. Och Livsmedelsverket konstaterar i sina nya kostråd att köttkonsumtionen måste minska av både miljöskäl och hälsoskäl.
Djurhållning och odling av bland annat spannmål som mat till djur är huvudorsakerna till att Sverige inte når de miljömål som riksdagen har slagit fast.
Köttproduktionen står för en ansenlig del av Sveriges utsläpp av växthusgaser, samtidigt som den utgör huvudproblemet när det gäller försurning, övergödning och den pågående kollapsen av ekosystemet i Östersjön.
Svinuppfödning innebär även import av proteinfoder, framför allt soja, som gör att grisarna växer snabbare. Sojaodling orsakar enorm miljöförstöring i flera länder, när regnskog och andra ekosystem skövlas för att skapa utrymme för odling av sojan. Haven har fiskats ut och väldigt många fiskarter över hela världen är nära att utrotas.
Allt detta har skett och sker framför allt på grund av att fisk används som kraftfoder till djur som människor äter. Globalt har jakten på kraftfoder lett till att mer än hälften av alla arter på jorden utrotats på mindre än 60 år.
Mot bakgrund av detta är det svårt att se logiken i att, som Magnus Därth och Mikael Hugoson förordar,skicka en regeringsdelegation till Kina med uppdrag att förhandla fram ett förmånligt svinexportavtal för den svenska grisköttindustrins räkning. Blev ett sådant avtal verklighet skulle det leda till ökad köttproduktion i Sverige i ett läge där forskare, miljöorganisationer och berörda myndigheter framhåller vikten av att kraftigt minska köttproduktionen, såväl i Sverige som globalt.
När man tänker på miljön är det rationella istället att regeringen stöttar de företag som finns på den snabbväxande marknaden för växtkött och växtmjölk, det vill säga alternativ till kött och mjölk baserade på växter, till exempel bönbiffar och havremjölk. Det är också ekonomiskt rationellt.
Växtkött kan produceras för en tiondel av vad det kostar att producera griskött, eftersom djuruppfödning är ett väldigt ineffektivt sätt att framställa näring. En gris förbränner nästan all den energi den får i sig för att hålla kroppstemperaturen, upprätthålla kroppsfunktioner och röra sig. För att leva, helt enkelt.
Istället för att spä på Sveriges miljöproblem genom att satsa på en smutsig industri, djurindustrin, skulle regeringen både kunna hjälpa miljön och skapa nya jobb genom att stötta växtköttsproducenter och stödja omställning från grisuppfödning till produktion av bioenergi och vegetabiliska alternativ till kött.
Den kraftigt växande svenska marknaden för växtköttprodukter utgör en perfekt utvecklingsmarknad och ger svenska producenter en unik position att utveckla nya produkter och ta marknadsandelar internationellt. Marknaden finns redan, med mer än 50 miljoner vegetarianer bara i Kina. Och allt fler kinesiska konsumenter kommer att välja växtbaserade köttalternativ, precis som i Europa och USA.
Katarina PanticJonas NorbergPer-Anders Jande
SKRIBENTER
Gå till toppen