Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slappare koll gav mer sjukskrivning

Mindre kontroll från Försäkringskassan har bidragit till ökad sjukfrånvaro ökar och längre sjukskrivningar, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.

Färre kontroller av sjukskrivna inom Försäkringskassan har lett till längre sjukskrivningar, enligt en granskning. ARKIVBILD.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
— Det är inte alls otroligt att det som Inspektionen kommer fram till stämmer, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som brottas med att sjukfrånvaron och kostnaderna har ökat, och ökar, kraftigt.
I rapporten synar författarna bland annat effekter av de tidsgränser som infördes i sjukförsäkringen 2008, efter 90 dagars och 180 dagars sjukskrivning. Då ska Försäkringskassan gå igenom ärendet noggrant och avgöra om personen kan arbeta eller söka jobb igen eller föreslå insatser.
År 2011 kontrollerade Försäkringskassan 74 procent av alla sjukskrivna som närmade sig 90 dagar och en lika stor andel av dem som nått 180 dagar.
I slutet av förra året kollades mindre än hälften, 44 procent, av de sjukskrivna upp vid 90 dagar. Vid 180 dagar var det drygt hälften, 52 procent som kontrollerades.
Enligt projektledaren för rapporten, Pathric Hägglund, har de färre kontrollerna med "all sannolikhet" bidragit till att sjukskrivningarna har blivit längre. Men det är svårt att säga med hur mycket.
— Det får vi återkomma till. Men införandet av tidsgränserna ledde till att sjukfrånvaron blev kortare och slutar man använda dem så är det klart att det har inverkan, säger Hägglund.
Erfarenhet och forskning säger att regler och tillämpning har stor betydelse för sjukfrånvarons kraftiga upp- och nedgångar, enligt honom.
— Det har varit svårt att påvisa att ohälsan har förändrats så mycket.
Han hävdar också att det faktum att kontrollerna inte sker i tid eller inte görs alls också kan bidra till att fler sjukskriver sig. Han tycker personligen att det inte är rimligt att bara 44 procent av fallen prövas i tid vid 90 dagar.
Andreas Larsson, områdeschef för sjukförsäkring på Försäkringskassan, säger att det inte exakt går att säga vad orsakerna till den ökande sjukfrånvaron är.
— Vi har haft ett läge sedan 2010, 2011 med kraftigt ökat inflöde av nya sjukfall och det har gjort att vi har behövt lägga mer tid och kraft tidigare i processen för att klara utbetalningar. Det har påverkat våra möjligheter att klara den här typen av utredningar som är väldigt komplicerade, säger Larsson.
Gå till toppen