Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Terrorlag missar hundratals IS-svenskar

Det ska bli straffbart att resa till Syrien och träna till terrorist med Islamiska staten.
Det föreslår regeringens utredare inom kort.

Varje vecka ger sig nya unga svenska män av till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrormilisen Islamiska staten.
Nu är ny lagstiftning på gång för att stoppa jihadresorna.
I vintras gav justitieminister Morgan Johansson i uppdrag åt Lars Werkström, chefåklagare vid Åklagarmyndigheten, att snabbutreda en kriminalisering av terrorresorna.
I sitt betänkande i juni föreslår han att det blir brottsligt att resa till annat land i syfte att utföra, planera, förbereda eller delta i terroristhandling – liksom att delta i terroristträning.
Regeringen – och Säpo – är angelägna om att snabbt få lagstiftningen på plats. Men lagstiftarens kvarnar mal långsamt. Utredningen ska remissbehandlas och processas i riksdagen.
– Jag har svårt att tro att en kriminalisering kan träda i kraft förrän halvårsskiftet 2016, säger Lars Werkström.
Dessutom kommer de nya straffbestämmelserna inte att gälla de svenskar som redan har anslutit sig till IS.
– Strafflagstiftning får aldrig vara retroaktiv. Det är möjligt att man även med dagens lagstiftning kan straffa dem som redan rest för saker de gör på plats. Men för själva resan kommer man inte att kunna straffa dem, säger Lars Werkström.
Med ett helt år tills den nya lagstiftningen är på plats kommer sannolikt ytterligare ett stort antal svenskar ha lockats av Islamiska statens våldsförhärligande propaganda.
Enligt Säpo har drygt trehundra svenskar de senaste åren anslutit sig till IS. Ungefär hälften av dem är helt bekräftade och identifierade. De kommer från Göteborg, Stockholm, Örebro – och Malmö och Lund.

Två exempel:

1. En 24-åring från Rosengård i Malmö anslöt sig till IS i Syrien i slutet av förra året. På sin Facebooksida har han sedan dess poserat i uniform och med automatvapen tillsammans med kända IS-terrorister.
Den unge mannen deltar flitigt i spridandet av Islamiska statens effektiva skräckpropaganda. En av hans uppdateringar är en extremt vidrig IS-producerad video som visar hur en liten pojke i uniform avrättar en fånge med ett skott pannan.
Sexton av 24-åringens vänner gör tummen upp på Facebook för videon. För andra våldsförhärligande uppdateringar belönas Malmöbon med rosa hjärtan och uppmuntrande tillrop från kompisar i Sverige.
2. En 17-årig gymnasist från Lund försvann hemifrån i februari. Han tycks nu ha anslutit sig till IS. Pojken har sen tidigare gjort sig ett namn som sångare av nasheeds – ett slags djupt religiösa muslimska sånger.
Den 10 maj publicerade han en video på Youtube, troligen inspelad i Syrien, där han står med en kalasjnikov på axeln och sjunger en hyllning till ”kalifatet”. Även i andra inlägg på nätet prisar han det ”kalifat” som utropats av Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi.
”Jag önskar bara säga att jag önskar att ni kunde vara med mig här. Det är precis så perfekt och underbart som jag hade förväntat mig. Jag är vittne till att lagen här är enbart för Allâh och förståelsen är på metodologin av Salaf”, skriver 17-åringen.
I dag är det inte något brott att som svensk resa till Syrien eller Irak och delta i Islamiska statens träningsläger – eller att delta i strid.
Däremot är naturligtvis konkreta handlingar som svenskarna begår straffbara: mord, tortyr och andra terrordåd.
Problemet för svensk polis och åklagare är att det oftast är hopplöst att utreda och bevisa vad en svensk har gjort sig skyldig till i en krigszon på flera hundra mils avstånd från hemlandet.
Därför vill regeringen utvidga vad som är kriminaliserat. Den nya lagstiftningen bygger på en FN-resolution som antogs i fjor. I den uppmanas alla länder att skärpa sin lagstiftning för att hejda jihadresorna.
– Vi måste agera nu! Rekryteringen pågår för fullt! sade Morgan Johansson till Sydsvenskan när han tillsatte sin utredning.
Enligt en rapport från EU-kommissionen i april har 6 000 européer anslutit sig till IS.
Av de trehundra svenskarna har minst 32 dödats, uppger Säpo, som så gott det går försöker hålla de radikaliserade islamisterna under uppsikt, både på nätet och rent fysiskt innan de reser och efter att de kommit hem.
Ett åttiotal svenskar har återvänt till Sverige. Här utgör de ett allvarligt hot.
På Islamiska statens omedelbara agenda står visserligen främst att utvidga det kalifat som i dag omfattar ett stort landområde med städerna Raqqa i Syrien och Mosul i Irak som centrum. Enligt de kartor som terrormilisens propagandamaskin sprider är målet att kalifatet – styrt med stenhårda sharialagar – så småningom ska härska över hela Mellanöstern, Nordafrika, Turkiet, Balkan och södra Spanien.
Men Abu Bakr al-Baghdadi har inte bara uppmanat jihadister i hela världen att resa till Syrien och Irak för att delta i jihad – utan också att gå till angrepp i sina egna hemländer. Inte minst i stater som stödjer USA-alliansen som försöker hejda Islamiska statens framfart.
– Vi uppmanar alla muslimer överallt att emigrera till Islamiska staten eller kämpa i sitt land, oavsett vilket, sade al-Baghdadi på en bandinspelning som spreds på Internet i förra veckan.
Det förslag till straffskärpning som Lars Werkström lägger fram i juni blir det första av två betänkanden. Avsikten med ”snabblagstiftningen” är att säkra att Sverige lever upp till FN:s krav på kriminalisering av terrorresor.
Men Morgan Johansson har redan flaggat för att regeringen kommer ge tilläggsdirektiv till en bredare strafflagstiftning, där det även kan blir straffbart för svenskar att enbart delta i väpnad konflikt utomlands.
Gå till toppen