Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två får miljöstipendium

Förvandlingsdesignern Ulrika Lundby och gymnasieläraren Göran Paulson delar på årets miljöpris.

– Det känns jättebra. Det känns som att det är ett betyg på att det jag gör är rätt, säger Ulrika Lundby som är en av årets pristagare.
Som ägare till Simsalabim förvandlingsdesign jobbar hon med miljön i fokus för att visa alla kan börja måla och förvandla med små medel istället för att köpa allting nytt.
– Förvandlingsdesign handlar om att ta det man har hemma och se det med nya ögon, förklarar hon.
Motiveringen lyder att hon genom sitt arbete att ge saker nytt liv bidrar till att minska resursförbrukningen och inspirerar andra att göra det samma. Bland annat har hon i ett projekt tillsammans med avfallsbolag i nordvästra Skåne gjort tre filminslag i projektet "Länge leve prylen", där hon förvandlade gamla möbler till nya.
Vad ska du göra med pengarna?
– Vidareutveckla mitt kurskoncept om ett hållbart tänkande i företagande och hur man lever med möbler. Jag har också en dröm om en bok med inspiration. Så det finns en massa miljöprojekt som jag sparar till.
Vad årets andra pristagare Göran Paulson ska göra med pengarna har han ännu inte bestämt.
– Det blir inte inköp av någon ny pryl iallafall, säger han.
Som gymnasielärare i biologi och naturkunskap och aktiv i naturskyddsföreningen får han priset för sin kunnighet och sitt engagemang och förmågan att dela med sig av sina kunskaper på ett intresseväckande sätt.
– I och med att jag lägger ner mycket tid på ideell verksamhet är det jättekul att bli uppmärksammad, säger han.
Om man ändå vill vara ute i naturen kan man lika bra passa på och göra någon nytta, tycker Göran Paulson.
– Det är roligt att sprida kunskap. Vet folk mer blir de måna om att skydda naturen och miljön, säger han.
Stipendiet på 15 000 kronor delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den 21 maj.
Gå till toppen