Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Hyllningsbanden tar över scenerna i Helsingborg

Danskarna har fattat det. Jänkarna har fattat det. Och nu har även helsingborgarna fått upp ögonen för grejen med tribute-band.

Det fanns en tid när man kunde få vänta i månader på att kunna köpa en skiva. När den tillslut inhandlades med hårt förvärvade slantar fick den snurra runt, runt, runt.
Nej, musik var ingenting som massproducerades och spreds som konfettiregn över rastlösa slentrianlyssnare med fingret på "shuffle".
Tomas Nilsson som driver Rockbåten i Helsingborg tror att just den generationen, som dessutom växte upp med giganter som Thin Lizzy, Led Zeppelin och Deep Purple, inte nöjer sig med dagens musikutbud. De har blivit äldre, har pengar på fickan och sitter inte hemma och väntar på barn och barnbarn längre.
Därför är det slutsålt och knökfullt varje gång de bokar in så kallade tribute-band, alltså hyllningsband som ger gamla hits nytt liv.
– Det är en ny trend kan man säga. Vi började boka tribute-band i början av året och vi är nog helt ensamma med att satsa på det här i hela landet, men jag hoppas att fler ställen kommer upptäcka det roliga med det, säger Tomas Nilsson.
Möjligen är det redan på gång. Johnny Cash Road Show kommer till Helsingborgs konserthus i helgen och i vinter spelar det populära hyllningsbandet Queenie (som såklart tolkar Queen).
– Det har startats flera projekt i stan redan. Bland annat ett Deep Purple-band som hade sin första spelning på Berga nyligen. Jag ser utvecklingen som uppåtgående, säger Tomas Nilsson.
I USA finns mängder av band som tjänar brödfödan genom att hylla och kopiera sina idoler. Och originalen har ingenting emot det, berättar Tomas Nilsson.
– Mellan de stora bandens turnéer hjälper tribute-banden till att hålla dem vid liv. I Danmark är det också väldigt stort och populärt. Men i Sverige anses det inte så fint mellan musiker i allmänhet. Det är vanligare med coverband som spelar allt från Gyllene Tider till Tomas Ledin.
Helsingborgarna har i alla fall börjat tänka om. Hittills i år har bland annat Black Sabbath, Thin Lizzy och AC/DC-hyllningsband lockat mycket folk på Rockbåten. Till och med danskarna har börjat ta båten över till "lilla Helsingborg", säger Tomas Nilsson.
– Det är fullt, helt knökat varje gång. Vi tvingas gå ut med förköp. Det roligaste är att vi får en väldigt blandad publik, mellan 18 och 80 år.
Varifrån kommer suget efter att lyssna på kopior?
– Jag tror att skälen är flera. Det ena är nostalgi. Det andra är att flera av de här banden inte går att se längre. Det tredje är att hårdrocksgenerationen har blivit äldre och börjat gå ut mer, och när vi gör det återvänder vi helst till vår tid. Många tar med sina barn som får lite skolning och inspiration.
Finns det ingen ny musik som går att lyssna på?
– Jo, visst, men ingen kommer att få samma status som de riktigt stora banden från sjuttio- och åttiotalen. Jag som är gammal hårdrockare får leva med det som redan finns. Ungdomar idag verkar nöja sig med disco, techno och allt vad det heter, någon ensam person som spelar andras musik. Det är ingen gynnsam utveckling för den levande musiken.
Vad händer på tribute-fronten framöver?
– Vi kommer snart att släppa fem, sex bandbokningar. Närmast kommer ett av Danmarks populäraste tribute-band hit, Gasbox, ett hyllningsband till Gasoline som Kim Larsen själv har bokat till sin sjuttioårsfest.

Tribute i Helsingborg

Tributeband, eller hyllningsband,kallas de som har specialiserat sig på att tolka eller imitera ett originalband. Några svenska exempel är bland andra: Ebba Gold som spelar låtar av Ebba Grön, P-Floyd, som tolkar Pink Floyd och Waterloo som tolkar Abba.
Tributeband är icke att förväxla med det desto vanligare fenomenet coverband, vars repertoar består av en blandning av olika artisters musik.
Den 23 maj klockan 19.30 kommer Johnny Cash Road Show till Helsingborgs konserthus.
Den 6 juni klockan 19 spelar Gasbox på Rockbåten.
Gå till toppen