Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inget förbud mot tiggeri i kommunen

En motion från Sverigedemokraterna väckte frågan om förbud mot tiggeri men fick inget gehör hos andra partier.

Att förbjuda tiggeri, se över campingbestämmelser, erbjuda migranter en resa hem och debitera Rumänien för de utgifter som Höganäs belastas med ville Sverigedemokraterna i en motion inskickad till fullmäktige.
Men där mötte motionen motstånd.
– De som kommer hit är människor av kött och blod som inte har det lätt, säger kommunalrådet Péter Kovács (M), som anser att det är svårt att lagstifta mot fattigdom.
Samma sak tycker Emma Wennerholm från Vänsterpartiet.
– Att förbjuda tiggeri som bot på fattigdom är som att utförsäkra sjuka för att tro att de ska bli friska, säger hon och efterfrågar förslag som på lång sikt kan minska den globala fattigdomen.
I talarstolen lyfte Sverigedemokraterna att det på senare tid byggts olovliga läger på olika ställen runt om i kommunen och tyckte att lägren skulle avhysas.
Några läger eller bosättningar finns däremot, påpekade Péter Kovács, inte på kommunalt ägd mark.
Att alla ska vara välkomna i Höganäs, lyfte Julia Klingberg (M) som anser att människor som kommer hit istället för att erbjudas en resa hem borde erbjudas en resa in i samhället.
– Att diskutera förbud är bara att sopa problemen under mattan, säger hon.
Tiggeri, tycker oppositionsrådet Lennart Nilsson (S), är en påminnelse om vår orättvisa värld. Att skicka frågan tillbaka till Rumänien, anser han, ligger utanför kommunens kompetensområde.
– Rumäniens bekymmer löser vi inte i fullmäktigesalen, säger han.
Däremot lyftes det att kommunen vill ta sitt ansvar för de som vistas i trakten.
– Vi har ett ansvar för alla i kommunen oavsett om de kommer från Göteborg, Stockholm eller Rumänien, säger socialnämndens ordförande Peter Schölander (M).
Gå till toppen