Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Hon slog tillbaka mot hämndporr — med nya nakenbilder

I tre år trakasserades Emma Holten av män som sett olovligen upplagda, intima bilder av henne på nätet. Till slut beslöt hon att slå tillbaka — med nya nakenbilder. Det väckte en debatt om hämndporr som uppmärksammats världen över.

Emma Holten har tid för en intervju mellan förmiddagens praktik på den danska dagstidningen Information och eftermiddagens arbetspass på ett bokförlag.
Konferenser, föreläsningar och debatter. Danska journalisten Emma Holten har blivit en efterfrågad expert på hämndporr efter att själv ha utsatts. "Det tog mig tre år att lära mig om det här. Nu kan jag prata om upplevelsen på ett generellt sätt", säger hon.Bild: Julia Lindemalm
– Det har blivit lite si och så med praktiken i och med all uppståndelse, men mina chefer förstår ju när BBC och The Times ringer, säger hon på svenska med endast en anstrykning av danska när vi träffas i centrala Köpenhamn.
– Mamma är svensk. Och det var ju bra när jag var med i svensk tv.
Allt startade hösten 2011 när Emma Holten var tjugo år och hade börjat studera vid Köpenhamns universitet. En morgon kunde hon inte logga in på Facebook och sitt e-postkonto.
När hon med nya lösenord till slut kom in hade hon fått hundratals meddelanden och mejl om att det fanns intima bilder av henne upplagda på olika bild- och porrsajter. Även namn, adress, telefonnummer och andra personliga uppgifter hade publicerats.
Det finns de som uppmanar till hackerattacker mot tjejer de tycker är snygga.
– Det var ett femtiotal bilder av mig när jag var sjutton år och står i sovrummet och poserar i underkläder, berättar hon. Det var inte sexbilder och endast ett par var nakenbilder. Jag hade mejlat dem till min före detta pojkvän, så de fanns i min utkorg.
Läs mer: Erik dömdes för hämndporr men tycker inte att han gjorde fel.
Någon hade hackat sig in och stulit bilderna, men det har inte gått att spåra vem det var.
– Många tror att hämndporr bara handlar om ex-pojkvänner som lägger upp bilder, men det kan vara någon helt annan. Det finns de som uppmanar till hackerattacker mot tjejer de tycker är snygga.
Först tänkte hon att det inte var så farligt — "killar gillar ju att titta på snygga tjejer". Och hon har aldrig skämts över sin kropp eller sexualitet.
Men män i olika åldrar från världens alla hörn kontaktade henne med närgångna frågor, kränkningar och rena hot. De skrev att hon borde skämmas, att hon var en hora och fick vad hon förtjänade.
En del krävde fler bilder, annars skulle de berätta för hennes arbetsgivare.
– Jag chockades av det inslag av hat som jag upplevde. Det var en medveten, misogyn attack på mig och min identitet. Jag skulle brytas ner.
Männen var fullt medvetna om att bilderna lagts ut mot hennes vilja. De blev upphetsade av att hon var förödmjukad och led.
– Jag märkte hur de fascinerades av den sexuella skammen som ligger i att jag tappat kontrollen och blivit kränkt. På sajterna där sådana här bilder läggs ut marknadsförs de just med att tjejerna inte har samtyckt. Det är en del av dragningskraften.
Miljoner människor tar nakenbilder och det är inget skamligt i det. Det är dessutom en mänsklig rättighet att ha ett privatliv.
Emma Holten gjorde en polisanmälan, men förundersökningen lades ner. Hon kontaktade olika webbplatser och försökte få bort bilderna. Men när hon lyckats på en sajt dök de upp på en annan.
– Bilderna har nog legat på hundra olika sidor. De spreds otroligt snabbt. Till slut gav jag upp.
Trakasserierna fortsatte. Hon kände sig maktlös och missförstådd. Trots att hon inte gjort något fel var det hon som blev ifrågasatt.
– Miljoner människor tar nakenbilder och det är inget skamligt i det. Det är dessutom en mänsklig rättighet att ha ett privatliv. Men även människor i min närhet kunde säga "Var det inte lite dumt?"
Det finns paralleller till skam och skuld vid våldtäkt, menar hon.
– Det är inte skambelagt att ha sex, men däremot att tappa kontrollen över det. Frågan blir hur du hamnade i en situation där du riskerade det? Kvinnan ska ta ansvar för vad hon väcker i män och får skulden för det. Man ska få slut på övergreppen genom att begränsa kvinnans rättigheter: hon ska inte vara full, hon ska inte ta bilder.
En av bilderna som fotografen Cecilie Bødker tog på Emma Holten hemma i hennes lägenhet för nätmagasinet Friktion. "Det är så här kvinnor ser sig själva varje dag. Den manliga blicken är borta", säger hon.Bild: Julia Lindemalm
Emma Holten mådde dåligt och började tappa självrespekten. Men händelserna väckte samtidigt ett feministiskt engagemang. Så småningom började hon fundera över om det fanns något sätt att ta tillbaka makten över bilden av sin kropp.
Det resulterade i ett projekt förra året tillsammans med fotografen Cecilie Bødker på det feministiska nätmagasinet Friktion, som Emma varit med och startat.
Hon lät sig fotograferas avklädd i helt vardagliga situationer hemma i sin lägenhet. På sängen med ett glatt leende rakt in i kameran. I fönsterkarmen djupt försjunken i en bok. Framför badrumsspegeln när hon borstar tänderna.
Den manliga blicken är borta. Jag framställas som en människa som förtjänar respekt, inte ett sexuellt objekt.
– Det är så här kvinnor ser sig själva varje dag. Den manliga blicken är borta. Jag framställs som en människa som förtjänar respekt, inte ett sexuellt objekt. Och jag är med på det ­— det är den avgörande skillnaden.
Bilderna publicerades tillsammans med en text av Emma Holten om hämndporr, sexism och samtycke.
Den brittiska, feministiska sajten Hysteria snappade upp historien, som sedan spridits över hela världen. Emma Holten har intervjuats i tidningar, radio och tv. Hon har deltagit i debatter och bjudits in till teknikkonferenser. I slutet av maj gör hon en så kallad TED-föreläsning.
Debatten om nakenbilder behöver breddas och handla om vad som är privat och offentligt på nätet överhuvudtaget, menar Emma Holten. "Det finns många utsatta grupper som kan drabbas", säger hon.Bild: Julia Lindemalm
Responsen från andra utsatta, unga kvinnor har också varit enorm. Det har strömmat in mejl där de beskriver hur de känt sig sedda och hörda.
– Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle bli så här stort. Jag trodde att tio feminister på sin höjd skulle se min artikel. Men jag är glad att jag kunnat omvandla den här förfärliga upplevelsen till något proaktivt. Frågan är principiellt viktig och en tidsspecifik kamp för feminismen.
Varför får detta en sådan uppmärksamhet?
– Alla gillar en survivor. Och så är jag offer och expert på samma gång. Jag kan prata om upplevelsen på ett generellt sätt.
Att bryta ett samtycke är ett övergrepp — på nätet och i verkligheten.
I Danmark jämte USA har debatten varit mest inskränkt, tycker Emma Holten.
– Det här är ett väldigt sexistiskt land. Här kallas jag pin-up-aktivist och de gamla bilderna delas i kommentarsfält. I en tv-debatt var frågeställningen på allvar: "Har tjejerna ett ansvar?"
Emma Holten anser att hämndporr ska ses som ett sexualbrott.
– Att bryta ett samtycke är ett övergrepp — på nätet och i verkligheten. Det här är en ny kriminalitet som växer fram, men lagarna räcker inte till.
Men det är inte bara nakenbilder på tjejer som måste diskuteras, utan vad som är privat och offentligt på internet överhuvudtaget, poängterar hon.
"Kvinnors kroppar har sexualiserats så länge att den kvinnliga vardagskroppen är tabu. Därför blir det här en nyhet. Men det finns en stor törst efter andra bilder av unga tjejer", säger 23-åriga Emma Holten, som är journalist och har studerat litteratur- och genusvetenskap.Bild: Julia Lindemalm
– Privat information ska inte kunna delas utan medgivande. Nästa gång är det människors sexuella läggning, kroniska sjukdomar eller uppgifter från psykiatriska journaler som läggs ut. Vad gör vi då? Vems ansvar är det?
Emma Holten efterlyser ett större ansvarstagande från de stora webbaktörerna och nya, tekniska lösningar för att material som anmälts och tagits bort inte ska kunna läggas upp på nytt.
Blir du fortfarande kontaktad och kränkt av män?
– Ja, men meddelandena är annorlunda nu eftersom jag inte längre skäms och har fått makt. Nu trakasseras jag som alla andra kvinnor i offentligheten.
Läs fler artiklar, se filmklipp eller lyssna på radioinslag med Emma Holten i exempelvis Elle, Politiken, The Times, The Guardian eller BBC Radio 4.
Har du utsatts för hämndporr? Hör av dig och berätta.

Svårt komma åt hämndporr

Över hela världen rapporteras om fall där intima foton eller filmer spridits utan lov i syfte att kränka en person. Det kallas hämndporr eftersom en tidigare partner ofta ligger bakom.
Det kan handla om allt från bikinibilder till närgångna foton på könsorgan eller samlagsfilmer. Bilderna kan ha tagits av den drabbade själv och skickats till gärningsmannen i förtroende. Men de kan också ha stulits eller smygtagits.
Spridningen kan ske via sms, mejl, sociala medier eller olika bild- och porrsajter. Det finns även särskilda webbplatser för hämndporr. Bilderna åtföljs i många fall av kränkande text om sexuella vanor och personlig information.
I flera länder är hämndporr numera ett specifikt brott, till exempel i Tyskland, Israel, flera stater i USA och sedan april även i Storbritannien. Enligt den nya brittiska lagen kan det ge upp till två års fängelse. I Danmark är det ett brott att utan medgivande sprida bilder om någon annans privata förhållanden. Det kan ge upp till sex månaders fängelse.
Men i Sverige ser lagstiftningen annorlunda ut. Beroende på omständigheterna kan det röra sig om förtal, förolämpning, brott mot personuppgiftslagen, olaga hot, ofredande, fridskränkning eller olaga förföljelse. Föreställer bilderna minderåriga kan det i vissa fall även vara fråga om barnpornografibrott.
Omfattningen av problemet är okänd. Men Brå:s kartläggning av polisanmälda nätkränkningar 2012 visade att bland flickor under 18 år var det allra vanligast att bli uthängd med bilder tillsammans med nedsättande kommentarer av sexuell karaktär.
Det är svårt att få någon fälld. Endast fyra procent av alla anmälda nätkränkningar ledde till åtal. När det gäller förtal och förolämpning finns vissa krav för att åklagare ska få väcka allmänt åtal. Drabbade måste därför oftast själv driva sina fall.
Även om spridningen upplevs som integritetskränkande krävs mer än en naken kropp eller en sexuell handling på bild eller i film för att den ska vara brottslig. Den avbildade personen måste framstå som klandervärd, exempelvis genom påståenden eller sammanhanget där materialet läggs upp.
En statlig utredning ser nu över lagstiftningen när det gäller skyddet för den personliga integriteten på internet. Den ska vara klar i januari 2016.
Gå till toppen