Världen

Torka väcker entreprenörsanda

I torkans Kalifornien vidtas alltmer drastiska åtgärder för att spara vatten. Men det svåra läget väcker också entreprenörsandan, bland annat för bolag som framställer miljövänlig grön färg för söndertorkade bruna gräsmattor.

En gräsmatta vattnas i Kaliforniens huvudstad Sacramento. Nu, i torkans och vattenransoneringarnas skugga, är många gräsmattor bruna. Men försäljningen av miljövändlig grön färg för gräsmattor ökar samtidigt stort. ARKIVBILDBild: Rich Pedroncelli/AP/TT
Artiklarna i amerikanska tidningar talar sitt eget språk. Såväl San Francisco Chronicle, Los Angeles Times och USA Today har uppmärksammat småföretagare och affärskedjor som på olika sätt drar fördel av den historiskt svåra torka som råder. Konstgjort gräs är ett hett område, liksom vattensnåla hushållsprodukter och torktålig landskapsarkitektur. Och så den giftfria färg som sägs få söndertorkade gräsmattor att se ut som golfbanor.
— Folk brukar skratta åt den. Sedan, när vi berättar att många använder färgen, blir de intresserade, säger Eric Titus på butikskedjan Urban Farming till nyhetssajten Sfgate.com.
Enligt Titus har försäljningen av gräsfärg fyrdubblats jämfört med i fjol.
Torkan i delstaten beskrivs som historisk. Kaliforniens guvernör Jerry Brown har tidigare i våras beslutat om vattenransoneringar, tvingande regler som ska leda till att vattenförbrukningen i stadsområdena minskar med 25 procent jämfört med 2013 års nivå. Snötäcket i bergen och grundvattennivåerna är lägre än någonsin och Lake Mead, den stora vattenreservoaren i västra USA, är bara fylld till 38 procent, enligt tidskriften New Scientist.
Kaliforniens jordbruk, som fram tills nu i stort varit undantaget från sparbetingen men känt av stigande vattenpriser och uttorkande brunnar, kommer också tvingas minska sin vattenförbrukning. I förra veckan beslutade delstatsstyret att jordbruken med de äldsta vattenrätterna, som härstammar från guldruschen på 1800-talet, också måste spara 25 procent. En annan kategori gårdar, vars ägor ligger nära Sacramentoflodens och San Joaquinflodens delta, har erbjudit sig att dra ner sin förbrukning med en fjärdedel i utbyte mot att de inte måste dra ner vattenförbrukningen ytterligare senare i år.
— 25 procent kan jag klara. Allt över det och jag är färdig, säger Gino Celli som odlar tomater, alfalfa och majs i området till nyhetsbyrån AP.
Gå till toppen