Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunen byter ut sina trygghetslarm

Kommunen har fått nog av att trygghetslarmen inte har fungerat som de ska. Nu byter de leverantör från Tunstall i Örebro till CareTech.

– Vi byter för att vi inte har varit nöjda med Tunstall, säger socialchef Lena Landström.
Beslutet att byta leverantör av larmtjänsten har gradvis växt fram. Problemen med Örebroföretaget har sedan september bara blivit fler.
I mars låg systemet nere under en hel förmiddag, samma sak hände i slutet av förra året. Det innebar att en person med trygghetslarm inte kunde larma efter hjälp.
– Det var en problematisk höst och från årsskiftet var det en topp när det var som värst. När vi upplevde att det inte blev bättre valde vi att se oss om efter andra lösningar, säger Lena Landström.
Brutit samarbetet gällande trygghetslarm med den tidigare leverantören har även Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjort.
Med en ny leverantör hoppas kommunen att problemen är avhjälpta.
– Det känns mycket tryggare med CareTech. Hittills har det fungerat bra, även om vi haft problem med ett par larm, och vi har haft en väl fungerande dialog, säger Lena Landström som också påpekar att det aldrig går smärtfritt när tekniska system byts ut.
Förra hösten påbörjade nämligen kommunen övergången från ett analogt till ett digitalt system då det analoga telefonnätverket släcks ner och då det digitala anses vara säkrare.
Till skillnad från det analoga systemet, där larmen testas en gång per dygn, innebär det digitala systemet att larmen kan minutövervakas. Det innebär att alla eventuella driftstopp märks direkt.
För brukaren innebär byte av leverantör ingen ökad kostnad. Men ännu ett byte har inneburit en viss oro.
– Det finns en viss oro över att några precis har fått ett nytt larm och så kommer vi och byter ut dem igen. Men när vi berättar att det är för att trygga upp som vi gör det här bytet så förstår man det, säger Carina Hajzeri, avdelningschef för vård och omsorg.
Den 15 juni ska alla larmen enligt Carina Hajzeri och Lena Landström vara utbytta.
– Då har vi en fullständigt digital larmkedja för trygghetslarm i Höganäs, säger Lena Landström.
Gå till toppen