Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

LISTA: Klassiska Youtube-klipp

Den första videon lades upp den 23 april 2005. Idag är över en miljard unika besökare inne på Youtube varje månad. Och många klick har det blivit genom åren.

Vi firar tioåringen med en klassisk Youtubelista. Har vi missat det bästa klippet? Tipsa oss! 

Ett bitet finger är den mest klickade videon på Youtube som inte är en musikvideo.Bild: Skärmdump från Youtube
Den allra första Youtube-videon
Klockan 20.07 den 23 april 2005 laddade Jawed Karim, en av Youtubes skapare, upp den första videon på sajten. Det 18 sekunder långa klippet ”Me at the zoo” visar Karim på San Diegos djurpark där han bland annat imponeras av elefanternas snablar.
 
Den mest klickade Youtube-videon
Du har sett den här. Kanske till och med flera gånger. Och för tre år sedan lärde du dig dansen.
I skrivande stund har den koreanska superhitten ”Gangnam style” 2 343 968 824 visningar.
Läs också Tio år med Youtube
Den mest klickade videon - som inte är en musikvideo
De tio mest klickade videorna på Youtube är musikvideor (enligt Youtubes statistik). Därefter kommer den bitglada bebisen Charlie.  
”Charlie bit my finger - again!” är inte den mest spektakulära videon på Youtube men Harry and Charlie Davies-Carrs bitbatalj i skinnfåtöljen har charmat över 800 miljoner tittare.
Mest klickade svenska viden på Youtube
Det är inte helt lätt att avgöra vilket som är det mest sedda svenska klippet på Youtube. Men på Youtube ser Sveriges representation ut att domineras av lättuggade melodier.
Enligt Emanuel Karlsten, journalist och rådgivare inom digitala medier, var en svensk groda åtminstone etta på listan i september 2014. För att få vara med på Karlstens lista krävs att klippet är på svenska och gjort av en svensk. Totalt har ”Jag är en gummibjörn” knappt 41 miljoner visningar. Tätt följd av Basshunters ”Boten Anna och Babblarna ”Första låten
 
En svensk klassiker
”Vem var det som kasta?” uppladdat 2008 kan vara ett av de mest kända svenska klippen på Youtube de senaste tio åren.
Videon som satte igång en rörelse
Den här dansen till låten ”Harlem Shake” skapade en gigantisk viral trend 2013. När populariteten var som störst, i januari 2013, laddades tusentals tolkningar av dansen upp varje dag. 
 
Störst på Youtube
Datorspelskommentatorn Felix ”Pewdiepie” Kjellberg har mer än 36 miljoner prenumeranter på sin Youtube-kanal – fler än någon annan användare. Den 24-årige svensken är en av Youtubes största stjärnor och har på bara några år fått en jättepublik som följer filmerna där Pewdiepie spelar olika spel.
Klippet ovan är hans mest populära med nästan 66 miljoner klick.
 
Första kattsuccén
Youtube vore ingenting utan katter. Och hundar. Och alla andra gulliga fluffbollar där ute. 
Det här är, enligt brittiska Time, den första virala videon med en katt i huvudrollen.
Av alla klipp som laddas upp på Youtube innehåller 45 procent en katt eller något annat husdjur.
 
Mest avskydda
Rick Perrys kampanjvideo inför presidentvalet i USA 2012 blev viral, men inte av de anledningar han hade hoppats. Perrys klipp har över 800 000 ”tummar ner” och är, förutom en handfull musikvideor, hela Youtubes mest ogillade klipp.
 
Vackrast på Youtube
Mångder av tårar har fallit till klippet där lejonet Christian återförenas med sina tidigare sambos.
Har vi missat det bästa klippet? Tipsa oss!
Gå till toppen