Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stopp för tippning av massor överklagades

Länsstyrelsens beslut att stoppa tippning av massor på åkrar vid infarten till E6 ska nu prövas rättsligt. "Spekulativt och dåligt underbyggt", anser markägarens ombud.
Redan i dag beslöt domstolen att häva det omedelbara tippförbudet.

Lantbrukaren Mats Persson yrkade genom sitt juridiska ombud LRF Konsult att mark- och miljödomstolen ska upphäva länsstyrelsens föreläggande från i förra veckan. De ville också att domstolen genast häver förbudet mot att ta emot massor som gällde omedelbart, med hot om vite på en kvarts miljon.
Det beslutet fattades i dag, och gäller fram till dess att "målet har avgjorts eller annorlunda förordnats".
I överklagan argumenterar ombudet att länsstyrelsen inte har rätt att upphäva ett gynnande förvaltningsbeslut, dessutom vänder sig ombudet mot att länsstyrelsen "spekulerar" i att det finns risk för föroreningar utan att presentera något belägg för det.
Huvudlinjen i länsstyrelsens beslut är att utfyllnadsarbetet blivit mycket mer omfattande och massorna lagts på tjockare än vad som är rimligt om man, som lantbrukaren uppgett, vill förbättra sank åkermark.
Själv har Mats Persson invänt att arbetet inte är färdigt och att han enligt de beslut som getts har flera år på sig att se till att försiktighetsmåtten hålls.
Den mätning som kommunen gjort underkänns också och ger enligt ombudet –  oavsett om den är korrekt eller inte – ändå bara en "ögonblicksbild".
Påstående om att utfyllnad skett utanför området bemöts med att det handlat om tillfälligt upplagd matjord, som ska läggas tillbaka, samt en tillfällig väg och parkeringsplats som senare ska tas bort.
Sedan i förra veckan pågår bara schaktningsarbete på området. Nu kan de fortsätta i väntan på domstolens prövning.
Gå till toppen