Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En riktigt angenäm kväll i Latinamerika

Tikal vid Mariakyrkan är ett välkommet nytillskott i Helsingborgs omfattande krogutbud.
Latinamerikanska Tikal på Mariatorget i Helsingborg får krogrecensenten att gå i spinn och den pinfärska krogen får hela 19 poäng.Bild: Sven-Erik Svensson
Med sin konsekvent latinamerikanska inriktning erbjuds ett spännande alternativ för den som vill vidga sina mat- och dryckesvyer, där industriproducerade och utslätade fredagstacos för många av oss varit det närmaste vi kommit den stora kontinenten på andra sidan Atlanten.
I en tidigare klädbutik har man skapat en sober men trivsam liten restaurang med många roliga inredningsdetaljer.
Gästerna har dessutom direktinsyn i köket, vilket ger möjlighet att följa verkställandet av beställningarna med såväl syn- som luktsinne.
På menyn finns både taquitos (små tapas) och förrätter att starta med. Vi valde friterade räkor (55 kr), friterad flundra (55 kr) samt en soppa på rostad och svart majs samt shitakesvamp (90 kr).
För extrakryddning efter eget tycke fick vi en bricka med korianderblad, chiliolja och limeklyftor. Alla tre rätterna var delikata, men soppan kanske mest minnesvärd med sin lite luriga habanerokryddning, som gav en stark och lång eftersmak.
Till upptakten rekommenderades en chardonnay från mexikanska L.A. Cetto (90 kr per glas) som inte lagrats på ekfat, vilket ger en betydligt friskare och spritsigare upplevelse än ”vanlig” chardonnay.
Vi testade också den mexikanska alen Cucapa Lookout (75 kr), en smakrik öl som passade perfekt till maten.
Som huvudrätter fastnade vi för långtidsbrässerad grishals med polenta och chipotlesky (190 kr) och flanksktek med bland annat sötpotatis och kassavarot (200 kr).
Det smakrika grisköttet föll nästan isär av sig självt och flanksteken var perfekt grillad med en vackert rosa kärna.
I båda rätterna blev summan av smaker och kryddor betydligt större än de enskilda delarna. Servisens förslag att skölja ner båda rätterna med L.A. Cettos fylliga syrah (85 kr per glas) visade sig vara utmärkt trots att de hade helt olika smaktoner; grishalsen var chilikryddig medan flanksteken gick mer åt det söta hållet.
Dessertutbudet omfattar bara tre rätter, men det räcker eftersom alla redan i menytryck verkar lockande.
Vi provade dels mezcaliserad chokladmousse med espressocrème, mynta och mango (90 kr), dels saltlakritsparfait med karamelliserade popcorn och flingsalt (90 kr).
På en latinamerikansk krog ska efterrätten naturligtvis ackompanjeras av agavebrännvin, i vårt fall en mild och rökig mezcal respektive en lite rivigare tequila.
Och ja, det hela smakade precis så gott som det låter!
Sammanfattningsvis blev det här en av de bästa krogupplevelserna på mycket länge, främst på grund av servitörens personliga och stora engagemang i både gäster, mat och dryck.
Därför blir det också ovanligt höga men synnerligen välförtjänta poäng i veckans krogtest.

Tikal

Profil: Fräsch och mysig krog med latinamerikansk inriktning.
Adress: Norra kyrkogatan 15, Helsingborg. Tel: 042-12 35 05. www.tikal.nu
Öppet: Onsdag-lördag 17-01. Söndag-tisdag stängt.
Prisklass: Medel. Förrätt: 45–100 kr, huvudrätt 180-280 kr, dessert 80-90 kr.
Alternativ: Vegetariska små- och förrätter.

TOTAL POÄNG: 19

Mat: 5

Samtliga testade rätter höll hög klass och motsvarade alla förväntningar som menykortet skapade.

Service: 5

Snabb, engagerad, kunnig och personlig.

Atmosfär: 4

Snygg lokal med hög mysfaktor.

Prisvärde: 5

Här äter och dricker man synnerligen gott utan att ruinera sig.

Gå till toppen