Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flicka träder ut ur skuggan

Sara Paborn

En eller annan väg. Brombergs.
Sara Paborns nya bok En eller annan väg är en känslig coming of age-roman. En sådan brukar ha utsträckning i tiden, men Sara Paborn komprimerar skeendet till några dagar. Hon utvidgar i stället rummet och låter den inre förändringen formas av erfarenheter under en resa genom Europa.
I centrum står en tonårsflicka, Frida. Hon har ställt sig själv i bakgrunden till sin äldre syster Marissa, en konstnärligt begåvad och brådmogen bohem som levt i Rom i flera år. Marissa återvänder tillsammans med en pojkvän, och de lockar med Frida på en resa till Paris. Resan har ett yttre skäl, men det blir sekundärt i förhållande till Fridas inre förändring.
Under resan rämnar förlåten. Pojkvännen visar sig vara en parasit, och Frida inser att Marissa inte är den dristiga syster hon trott. Frida ser hennes rädsla för att lyckas, hur Marissa hindrat sig själv trots sin yttre frimodighet.
Det frigör något inom Frida. Hon inser sin egen möjlighet, närmast på trots mot de bohemposer som systern och hennes pojkvän visat. Då kan hon träda ut ur skuggan.
Sara Paborn ger en godmodig bild av spelet mellan de tre, gärna förankrad i dråpliga situationer. Men i hennes prosa växer känslorna och de förbiilande ögonblicken utöver sin omedelbara syftning - till symboler och sinnebilder för en mer genomgripande upplevelse.
I balansen mellan det dråpliga och det varsamt visualiserande visar Sara Paborn en stramt formell behärskning samtidigt som berättelsen utvecklar sin egen logik. I den brytningen ger hon ett inkännande porträtt av en ung flicka som vågar följa sin egen ingivelse.
Gå till toppen