Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Skanska bygger ESS i två etapper

Det blir byggbolaget Skanska som även ska bygga etapp 2 av forskningsanläggningen ESS i Lund. Skanska har därmed fått ESS-kontrakt för totalt 1,9 miljarder kronor.

 

Så här ska ESS-området se ut om fem-sex år.Bild: Illustration: ESS Henning Larsen
Redan i november slöt Skanska Sverige avtal med European Spallation Source (ESS AB) om att bygga den första etappen av den planerade forskningsanläggningen i Brunnshög utanför Lund.
Det kontraktet värderades till 670 miljoner kronor. Etapp 1 ska stå klar under hösten 2019.
Nu har Skanska slutit avtal om att även bygga den andra etappen av ESS-anläggningen. Kontraktet är värt 1,2 miljarder kronor och även den här delen av arbetet utförs av Skanska Sverige (75 procent) i samarbete med Skanska United Kingdom (25 procent).
Även etapp 2 ska vara färdigbyggd under 2019.
"Det innebär att 900 miljoner kronor inräknas i orderingången för Skanska Sverige för andra kvartalet 2015, och resterande del i orderingången för Skanska UK i samma kvartal", heter det i ett pressmeddelande från Skanska.
•Den första byggetappen innefattar bland annat schaktningsarbeten, acceleratortunnel och ett antal anslutande byggnader.
•Den andra etappen gäller installationer i ett antal byggnader, ställverk och transformatorer. Dessutom tillkommer markarbeten, pålning, landskapsarbeten samt betongarbeten till målbyggnad och experimenthallar.
Det nya byggkontraktet skrevs på fredagen under av Per Brusk och Håkan Stenström från Skanska samt av Sven Landelius och James Yeck från ESS.
Skanska kan i ett senare skede tilldelas ytterligare byggkontrakt. ESS-projektet består av ett flertal byggetapper där separata byggavtal sluts inför varje enskild byggstart.
Gå till toppen