Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Doping för miljoner hittades i lagerlokal

”Att handla med anabola steroider är mer lönsamt än att handla med kokain”, säger polisens insatsledare Jonas Berg. Se bilderna från tillslaget mot dopingfabriken.
 

En februaridag i år gjordes vad som skulle visa sig vara ett av de största beslag av anabola steroider som gjorts av svensk polis. I en lokal på Bredgatan hittades över 1,3 miljoner enheter dopningsmedel i form av anabola steroider. Det är en mängd som i gatuledet är värd 4,3 miljoner kronor. De två helsingborgare som nu står åtalade för grovt dopningsbrott uppskattas ha investerat totalt 60 000 kronor.
– Att handla med anabola steroider är mer lönsamt än att handla med kokain. Men det är också så att Helsingborg är den stad i Sverige där risken att åka fast är störst. Vi är väldigt nöjda med det här tillslaget mot den organiserade brottsligheten, säger polisens insatsledare Jonas Berg.
Läs också Dopingfabrik sprängd av polis
Han syftar på att handeln med anabola steroider omsätter stora pengar och kännetecknas av hänsynslöshet.
– Dopingmedel har framställts med råvaror från Hong Kong i en smutsig lagerlokal där det inte direkt gjorts några kvalitetskontroller. Köparna har inte haft en aning om vad de tryckt i sig och säljarna har inte vetat vilka kunderna är, säger Jonas Berg.
Analyser visar att det handlar om anabola steroider och att matolja är en av beståndsdelarna som köpare alltså injicerat.
Försäljningen har skett via nätet. De två åtalade helsingborgarna, 36 och 37 år gamla, beskrivs som ostraffade familjefäder. Efter misslyckade affärssatsningar i bland annat vinbranschen började duon producera anabola steroider i stor skala. Det är åtminstone vad åklagare John Dagnevik hävdar. 37-åringen har erkänt medan 36-åringen nekar.
Polisen kom duon på spåren efter en underrättelse från tullen om att 37-åringen importerat en stor mängd glasampuller som är typiska för förvaring av anabola steroider. Sedan följde en tids spaning mot lokalen på Bredgatan, bland annat från ett hustak.
– Jag kommer att yrka på ett mångårigt fängelsestraff. De har sålt anabola steroider utan att veta om kunderna varit åtta eller 80 år gamla, säger John Dagnevik.

Anabola steroider

Anabola steroider är ett konstgjort hormon. Användningen är etablerad inom sjukvården men förekommer även bland idrottare, både professionella och motionärer. Anabola steroider kan användas för att öka muskelvolymen och doping med anabola steroider förekommer inom kroppsbyggande. Depressiva besvär, aggressivitet, växande bröst, akne, håravfall och fertilitetsproblem är några vanliga biverkningar.
Gå till toppen