Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Kommunen: Skjut fågeln vid Pålsjö damm

Dagarna för skräckfågeln vid Pålsjö damm kan vara räknade. 

Här vid Pålsjö damm har den stora svarta fågeln attackerat flera människor som varit ute och joggat och promenerat.Bild: PETER FERM
Förra veckan råkade flera helsingborgare ut för den stora svarta fågeln vid Pålsjö damm.
Efter att Lars Rundkvist berättat om hur han hackats och klösts i huvudet så illa att han fick uppsöka sjukhus vällde vittnesmålen in från andra som råkat ut för samma sak.
 
Läs också "Denna fågel är livsfarlig"
 
Attackerna har skett både i år och tidigare år och efter uppmärksamheten hamnade också saken på kommuens bord. Flera hörde av sig och tyckte att fågeln borde skjutas. Andra menade att den borde leva eftersom den förmodligen skyddade sina ungar.
Nu har miljönämnden satt ned foten och beskedet är att människans väl och ve går före fågelns. Den ska helt enkelt skjutas.
Läs också Reaktioner: ”Låt den vara istället för fan!”
- Vi har gett uppdraget att den ska skjutas men man måste hitta rätt fågel, säger Anna Hellstedt på miljöförvaltningen.
Motivet är att fågeln faktiskt skadat människor och då spelar det mindre roll varför den gör som den gör. Den måste bort.
Men att genomföra aktionen kan bli lättare sagt än gjort. Beskedet från kommunen är tydligt. Det handlar inte om någon generell avkjutning utan det är endast den skyldiga fågeln det handlar om. Det betyder i princip att jägarna måste se en attack och därefter skjuta rätt fågel.
- Ja det är inte så lätt. Vi har varit där några gånger men inte kunnat identifiera rätt fågel, säger Johan Hamringe, ansvarig för kommunjägarna.
Läs också En till sjukhus efter fågelattack vid Pålsjödammarna
Under veckan ska de åka ut ytterligare några gånger för att försöka hitta fridstöraren.
-Men kanske har det lugnat ner sig lite. Vi har inte fått så många fler rapporter om attacker de senaste dagarna, säger han.
Kanske betyder det att fågeln taggat ned sina attacker. Något som kan bli dess smala lycka.
Gå till toppen