Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vad ska skolbarnen äta egentligen?

Smör och standardmjölk serveras i skolan, trots att forskning visar på hälsorisker med ett alltför stort intag av mättade fettsyror. Så vad ska man äta egentligen? Dietisten Birgit Josefson svarade på frågor.

Karin: Läs innehållsfört. på vilket lättmargarin/margarinpaket som helst. Vill vi fortfarande servera våra barn detta skräp eller riktiga råvaror som smör? Vad finns det för risker med konserveringsmedel, emulgeringsmedel, aromer, lecitiner mm?

Birgit Josefson: Hej Karin!
Smör är också en processad produkt som innehåller emulgeringsmedel för att hålla ihop vatten och fett. Dessutom innehåller det mer restämnen från processen som ex aceton och metanol än vad Lätta gör. Dessutom är smör många gånger mer miljöbelastande än vad vegetabiliskt matfett är. Men det är på grund av de mättade fettsyrorna som man bör byta ut smör mot ett mjukt matfett.

 

Åke Nilsson: Mycket kloka och sakliga synpunkter från Birgit Josefson. Kost och hälsa är komplext och det finns utrymme för olika åsikter men ändå en viss rimlig vetenskaplig bas. Har man olika uppfattningar kan väl föräldrar och matansvariga lösa detta. Befängt att via politiska beslut styra detta i detalj.

Birgit Josefson: Hej Åke!
Självklart ska vi alla respektera att vi har olika åsikter men det är när man yrkesmässigt ansvarar för mat till andra som det måste finnas riktlinjer att förhålla sig till. Och det finns klar och tydlig evidens för våra rekommendationer och då bör det vara dessa som gäller för ex maten i skolan.

 

Koff: Anser du Birgit att jag gör fel när mina barn får bara smör och fullfet mjölk.

Birgit Josefson: Hej Koff!
Vad du ger dina barn kan bara du svara på om det är rätt eller fel. När det gäller maten i skolan har man ett yrkesansvar att servera det som är bra och om man serverar smör och standardmjölk blir det väldigt lite mättat fett till maten på tallriken och det innebär i många fall att barnen inte känner igen och tycker om den maten.

 

Agneta: Hej. Ny forskning visar att mättat fett är neutralt, och inte gör oss sjuka och feta. Boven är istället allt socker/snabba kolhydrater. Varför då inte verka för att barnen inte får glass, kakor etc. flera gånger i veckan i skolorna? Det hade gett resultat. Hur ofta läser du om ny forskning? Det man lärde sej på sin utbildning kan behövas uppdateras av och till, oavsett vilken utbildning en gått. Vänligen

Birgit Josefson: Hej Agneta!
Det är en vanlig missuppfattning att rekommendationerna bygger på gammal forskning men så är inte fallet. De experter som ligger bakom rekommendationerna har gått igenom omfattande nya litteraturstudier, vägt samman resultatet och därefter tagit fram rekommendationerna. Sedan ger Livsmedelsverket råd om vilka livsmedel man kan välja för att följa rekomendationerna. I dessa råd ingår, som du också själv säger, att man inte ska välja livsmedel med socker och vetemjöl utan i stället välja fiberrika livsmedel med fullkorn samt mycket grönsaker och frukt.
Gå gårna in på Livsmedelsverket sida och läs alla de nya forskningsresultat som till stor del handlar om vikte av att välja rätt fett.

 

Kostdoktorns fan: Hur kommer det sig att Socialstyrelsen kan säga att LCHF-kost är i linje med vetenskap samtidigt som en smalnad dietistelit påstår motsatsen? Socialstyrelsens vetenskapliga bakgrund är väl läkare och de har väl högre utbildning och större insikt i hur hela kroppen fungerar än dietisterna har?

Birgit Josefson: Hej Kostdoktorns fan!
Jag tror att du missuppfattat Socialstyrelsen - de säger inte att man ska äta LCHF, de säger att om man vill gå ner i vikt spelar det ingen roll vilken diet man väljer så länge man äter mindre än vad man gör av med. Däremot säger de tydligt och klart att när det gäller risk för hjärtkärlsjukdom så minskar risken med medlehavskost (mycket oljor, lite mejeriprodukter) och den ökar med ett stort intag av mättade fettsyror.
I rekommendationerna trycker man inte på att man ska äta lite fett, däremot ska man välja rätt fett dvs oljor och mjuka matfetter.

 

Sara: Forskning som visar hälsorisker med mättat fett? Forskningen visar ju tvärtom! Jag trodde folk hade gett upp denna föråldrade kvarleva från 80-talet. Varför är detta ens något som fortfarande diskuteras då smör och standardmjölk är det enda rätta? Barn ska absolut inte ha något annat!

Birgit Josefson: Hej Sara!
Jag undrar lite över varför du tycker standardmjölk är bättre än lättmjölk, de är behandlade på precis lika sätt i mejeriet, först tas allt fett bort och sedan tillsätter man 0,5 % till lättmjölk och 3 % till standardmjölk. Skillnaden är alltså att man får fler kcal från mättat fett i standardmjölk och dessutom lägre intag av D-vitamin. Varför är det bättre för barn?

 

Magnus: Varför (1) visar studier på ett samband mellan förbättrad hälsa och konsumtion av helfeta mjölkprodukter? (2) är USA på väg att slopa varningarna för mättat fett i sina kommande näringsrekommendationer? (3) ger fet lågkolhydratkost i alla kliniska studier bäst resultat på både vikt och blodvärden?

Birgit Josefson: Hej Magnus!
Det finns studier som visar på väldigt många olika resultat men när det gäller att ta fram rekommendationer för en frisk målgrupp så har man i NNR 2012 gått igenom ett otroligt stort antal studier och tagit fasta på vad de flesta visar nämligen på ett klart samband mellan risken för hjärt/kärlsjukdom och intag av mättade fettsyror. Däremot kan gå ner i vikt lika bra på vilken diet som helst så länge man äter mindre energi än vad man gör av med. Men primärmålet med våra skolmåltider ska inte vara att gå ner i vikt utan att må bra som vuxna utan risk för metabola sjukdomar såsom hjärt/kärlsjukdom.

 

Eva: Du som dietist, anser du att margarin är bättre än smör? Om ja, varför vill du hellre att folk äter en produkt som skadar kroppen, isället för smör som ätits i hundratals eller tusentals år? Denna rädsla för mättat fett är helt obefogat och det är hemskt att det finns de som fortfarande tror på det.

Birgit Josefson: Hej Eva!
Jag anser att det finns så övertygande evidens för att vi alla borde minska det mättade fett till förmån för mer omättade fettsyror. Om man sedan väljer smör till brödet och i all annan matlagning använder olja och mjukt matfett har jag ingen synpunkt på det. Men i skolan skulle det innebära att maten blev helt utan ex korv och ost mm och barnen skulle i många fall inte känna igen och tycka om maten.

 

Sofie: Hej! SBU har i sin omf. genomgång av koststudier konstaterat att de vetensk. bevisen för att mättat fett är skadligt är bräckliga. Hur kan ni "experter" forts. att hävda att det finns klara bevis för dess skadlighet. Självklart bra för oss då det finns naturligt i våra kroppar och i bröstmjölken.

Birgit Josefson: Hej Sofie!
SBUs rapporter handlar om hur effektiva de metoder som används i vården är och de är egentligen inte relevanta för maten i skolan men jag kan ända svara dig att både rapporten från 2010 ang diabetes och rapporten från 2013 angående fetma slår fast att risken för hjärt/kärlsjukdom minskar med ett ökat intag av omättade fettsyror så det helt i linje med rekommendationerna.

 

ojojoj: Många vet ju att livsmedelsverket har fel angående smöret, margarinets innehåll kan få de flesta att kräkas, hur man kan ge barn detta är inte klokt! Förespråkar dietisterna även det importerade köttet fullt av antibiotika som barn får i skolan idag?

Birgit Josefson: Hej!
Jag vet inte vad du menar med att det är många som vet att Livsmedelsverket har fel om smör och margarin, det som de flesta som är insatta i området däremot säger är att mjuka matfetter är att föredra framför hårda matfetter på grund av det mättade fettet.
Vad gäller importerat kött kontra svenskt kött är det en annan diskussion som jag gärna ställer upp i ett annat forum.

 

Pelle: Med tanke på att majoriteten av barn i sverige äter upp till 2 portioner kött för mycket per dag, vore det inte rimligast att utesluta köttet okså från skolmaten?

Birgit Josefson: Hej!
Jag håller helt med dig om att vi borde minska på vårt köttintag - idag äter de flesta alldeles för mycket vilket inte är bra varken ur hälso- eller miljösynpunkt.

 

mamma Eva: Vid vilken ålder bör barn sluta dricka mjölk och övergå till vatten?

Birgit Josefson: Hej Eva!
Om mant ål att dricka mjölk i vuxen ålder, vilket faktiskt många här i Norden gör, finns det väl ingen anledning att sluta men jag rekommenderar att dricka mager mjölk såväl till barn som till vuxna.

 

Lars Nilsson: Hej Birgit ! Vilka substitut skulle barnen få serveras i skolan istället för mjölk och smör?

Birgit Josefson: Hej Lars!
Om du går in och tittar på Bra mat i skolan (SLV:s hemsida) så ser du att man rekommenderar lättmjölk med mindre mättat fett och mer D-vitamin, samt lättmargarin tillverkat av rapsolja.

 

Agneta: Hej kan du förklara vad du menar med ditt svar till Koff

Birgit Josefson: Hej Agneta!
Om man äter smör och dricker standardmjölk har man fått i sig mer mättat fett än vad som borde ingå i en måltid och då finns inget utrymme för att använda produkter såsom korv, ost, crème fraiche mm som smaksättare eller komponent i maten.

 

ojojoj: Barn har aldrig ätit så dålig mat som nu, då skolmaten startade var det bra svensk mat, idag import fullt av tillsatser, och fetman ökar!

Birgit Josefson: Hej ojojoj!
Jag förstår att det är ett tag sedan du besökte en skolrestaurang, gör gärna ett sådant så kommer du att skillnaden mot förr är enorm och då menar jag till det bättre. Fantastiska salladsbord, ofta flera rätter att välja på mm är helt olikt den skolmat som serverades förr i tiden.

 

Göran: Om det är som Birgit skriver, varför deklareras inte dessa tillsatser/rester. Har aldrig hört att smör innehåller aceton, metanol och emulgeringsmedel.

Birgit Josefson: Hej Göran!
Gå gärna in och studera den analys av matfetter som gjordes 2014 pga alla ovederhaftiga och felaktiga påståenden om våra olika matfetter. Påpekas ska dock att inga innehåller några skadliga halter men som sagt smör är inte bättre än bordsmargarin

 

Annika: Varför är man rädd för att barnen inte ska känna igen och tycka om maten? Alla som har barn vet att det krävs några gånger med nya rätter och smaker och sedan är det bekant och gott. Barn ska väl inte äta korv och andra halvfabrikat? Rena råvaror från grunden borde väl vara det bästa?

Birgit Josefson: Hej!
Korv innehåller också mättat fett och bör inte förekomma mer än varannan/var tredje vecka men det finns mätttat fett i många andra produkter också och utrymmet minskar som sagt för desa om man äter smör och standardmjölk

 

Annika: I skolan/förskolan innehåller bröd, yoghurt med mera ofta tillsatt socker - borde inte kommunen servera osötade alternativ och dessutom laga all mat från grunden för att undvika halvfabrikat och därmed onyttiga tillsatset?

Birgit Josefson: Hej Annika!
Om man följer rekommendationerna för mat i förskola/skola ska inte söta produkter serveras såsom fruktyoughurt eller krämer mm. Det ska inte heller förekomma kakor, godis, läsk eller glass. De flesta skolor lagar också den största delen av sina måltider från grunden och det är få rätter som inte är egenproducerade.

 

Gustav Åkesson: Vad är anledningen till att Birgit josefson är inbjuden till detta? Hon verkar väldigt oseriös.

HD-Sydsvenskan: Hej Gustav! Vi har bjudit in Birgit till chatten av två anledningar. Hon skriver en debattartikel om ämnet idag på ”Åsikter"/"Min mening". Birgit är också expert på frågor om skolmat och näringslära. Vi vet att frågan är kontroversiell och det är därför vi valt att öppna upp för diskussion.

 

eva H: Hej, minska på animaliskt fett är bra men små mängder smör är hälsosamt eftersom det skyddar mot cancer -smörsyran. Lättmargarin innehåller farliga ämnen som inte kroppen vill ha eller mår bra av. Dessutom är lättmjölk berikad med syntetiskt d-vitamin som ökar risken för cancer. Därför är det bättre

Birgit Josefson: Hej Eva!
Jag håller inte med dig om cancerrisken med D-vitamin, tvärtom har de flesta ett lågt intag av vitaminet och bör då välja de livsmedel som innehåller D-vitamin framför allt under den mörka årstiden.

 

Thomas E Malmö: En kommun tillåter smör och mjölk. Jag har sett massor med TV-program på sistone som visar att det är sockerintaget och inte fettintaget som ökar fetman hos barn. Det gör att ditt inlägg i Sydsvenskan blir helt obegripligt, du verkar fortfarande vara fokuserad på fett. Dags att uppdatera sig?

Birgit Josefson: Hej Thomas!
Jag är inte bara fokuserad på fett men eftersom det politiska beslutet handlade om fett så var det detta jag skrev om. Jag håller helt med om att vi borde minska sockerintaget till förmån för bra kolhydrater från grönsaker, frukt och fullkornsprodukter.

 

Tobias: Man har haft fel. Amerikanska dietistförbundet har gjort en U-sväng och säger att mättat fett inte är något att oroa sig för, socker är boven. Mina frågor till Birgit: 1. Är skolbarn i farozonen för hjärtinfark? 2. Kan du förstå att människor inte vill få pekpinnar från dietister som haft fel förr?

Birgit Josefson: Hej Tobias!
Eftersom jag har goda kontakter med Amerikanska Dietister så vet jag att man inte gjort en u-sväng, som du säger, angående mättat fett. Och angående barnen så är det i tidig ålder som vi skapar våra goda eller dåliga matvanor och även lägger grunden för framtida hälsoproblem. Pekpinnar är aldrig roligt att få och du väljer natiurligtvis själv hur du vill äta men om man ansvarar för mat till andra anser jag att man bör erbjuda det som är bäst ur hälsosynpunkt.

 

Peter: Genom både press och tv har jag erfarit att ny forskning på området säger att mättat fett är direkt nyttigt istället för onyttigt som tidigare hävdats. Hur kan ett glas mjölk och en smörgås med smör istället för lättmargarin med tveksamt innehåll anses vara farligt för ett växande barn?

Birgit Josefson: Hej Peter!
När man pratar om ny forskning så det precis vad som ligger bakom de rekommendationer som presenterades 2012. Et glas standardmjölk och 10 g smör ger gör att ca 50% av fettet i hela lunchen kommer från mättat fett medan det borde ligga på 30%

 

Elin: Varför har Amerikanska dietister övergått till att sluta avråda människor från att äta mättat fett, om det nu är så farligt?

Birgit Josefson: Hej Elin!
Amerikanska dietister har precis samma förhållningssätt till fett och socker som vi har här i Norden.

 

Annika: Hej! Jag funderar på om det kanske är bättre att välja bort smör och margarin helt och hållet och istället endast ha ost, mosad avacado, mosad banan eller nötsmör på sin smörgås.

Birgit Josefson: Hej Annika!
Om du tycker det är godare med avokade och mosad banan på smörgåen så låter det som ett bra förslag.

 

Hebbe: Är det inte så att alla matlarm och kostråd hit och dit får folk att må dåligt? Borde vi inte äta det vi tycker är gott, ta en promenad på kvällen, gå till sängs när vi är trötta och vakna utvilade och lyckligt ovetande om senaste larmen?

Birgit Josefson: Hej Hebbe!
Detta får bli det sista svaret men jag håller helt med dig om att äta allsidigt, röra på sig och strunta i de flesta larmrapporter låter väldigt bra och sunt. Men återigen - att ansvar för mat till andra innebär dock att vi ska erbjuda det som både är gott, aptitligt och hälsosamt. Och där lyckas de flesta skolor utomordentligt bra så besök gärna en sådan om du kan.

Gå till toppen