Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart för cykelsemester mot Göteborg

Efter tio års arbete finns nu en cykelled till Göteborg. Och den är nästan helt bilfri.

Jan Magnusson, näringslivsutvecklare på Helsingborgs stad var en av de som cyklade den första etappen av Kattegattleden under torsdagen.Bild: Sven-Erik Svensson
Utanför Knutpunkten finns startpunkten för Kattegattleden. En 37 mil lång cykelled från Helsingborg till Göteborg. Det mesta av cyklingen sker kustnära och passerar tio kommuner och tre län.
– Det här sätter oss på kartan som cykeldestination och det känns kul, säger kommunalrådet Anna Jähnke (M).
Vid invigningen i Helsingborg under torsdagen passade hon också på att cykla den första av åtta etapper på leden, den till Höganäs.
I Danmark är sådana här leder vanligare enligt henne och att det nu finns en utmed västkusten i Sverige ska förhoppningsvis leda till att cykelturismen också får fart i Sverige.
– Vår förhoppning är att antalet gästnätter utmed sträckan ska öka med 10000 inom några år, säger Cecilia Hellke, destinationsutvecklare på Familjen Helsingborg.
I och med lanseringen av leden, vars förberedelser pågått sedan 2005, publiceras också en karta där övernattningsställen, restauranger och cykelservice finns utprickade.
En orsak till att arbetet med leden tagit så lång tid har varit utmaningen att hitta bilfria vägar att ta sig fram på. Och där har man lyckats tävlingen väl. Av den 37 mil långa sträckan är det bara en dryg mil där cyklisterna kan komma att behöva tampas med bilar på färden. I övrigt handlar det om rena cykelvägar.
Jens Möller på Trafikverket, som också engagerat sig i projektet, påpekar också att leden inte bara är till för fritidscykling. Den kan också mycket väl fungera som pendlingsstråk.
– Vi är vana vid att cykling till arbetet vanligtvis sker inom en ort men det går faktiskt att cykla till jobbet mellan orter också även om det är kanske en eller två mil, säger han.
Och strax efter klockan åtta på torsdagsmorgonen band han och Anna Jähnke ihop ett gulblått band av den typ som annars brukar klippas av i samband med invigningar. Den här gången handlade det dock om att just knyta ihop något, nämligen Kattegattleden för cykel utmed den svenska västkusten.
Läs mer på Kattegattleden.se.
Gå till toppen