Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Festmat ska sätta fart på pedalerna

I mars ställdes skidorna undan och cyklarna plockades fram. Målet var att cykla 100 mil innan det är dags för eldprovet.
Dagarna före Vätternrundan återstår några få mil och en hejdundrande studentfest. Sedan är Lena och Jens Leth redo.

De svarta cykelkläderna med röda detaljer utgör en skarp kontrast till de gula rapsfälten. Det blåser bara svagt när de susar förbi och både lärka och gök gör sig hörda över fälten mellan Staffanstorp och Kyrkheddinge. Sådant väder har Lena och Jens Leth inte varit bortskämda med under sina många träningstimmar på cykel den här våren.
– Vinden kan vara riktigt kämpig, den tar mycket mer än man tror. Men vi har tränat i alla sorters väder, säger Jens Leth.
För ett par veckor sedan körde paret det 12,5 mil långa Ringsjön runt – i regn och blåst. Det gick bra, men kanske är det ändå vädret som bekymrar dem mest inför det 30 mil långa lopp som väntar. De har skaffat både cykelregnställ och vindjackor att ha utanpå de vanliga cykelkläderna. Ösregnar det när de börjar cykla kommer de att ha regnkläderna på sig. Men om det är fint väder vid starten och det sedan börjar regna, hur gör man då? funderar de. De har inga väskor med sig där de kan förvara sina regnkläder.
Däremot kan man lämna in de kläder som man vill plocka av sig i olika depåer under vägen.
Cykling är en materialsport, konstaterar Jens Leth och berättar att de visserligen har köpt sina cyklar på Blocket, men att utrustningen kostar en del. En av de accessoarer de inhandlat är överdrag till fötterna i det gummiliknande materialet neopren.
– Dem kommer vi nog att ha på under hela loppet. De skyddar både mot regn och kyla, säger Jens Leth.
Båda två är mycket lugnare inför detta lopp än de var inför Vasaloppet. Den snöfattiga Skånevintern gjorde det nästan omöjligt att träna.
– Nä, det är inte alls samma press. Nu har vi ju faktiskt kunnat träna och vi har snart våra hundra mil i rumpan. Men får man skav eller problem med någon led så kan det ju bli jobbigt, säger Jens Leth.
Lena Leth reserverar sig.
– Jag har respekt för att det faktiskt är så pass långt. Det är svårt att sätta sig in i hur det är när man väl sitter där och trampar och mjölksyran kommer. De första timmarna går det nog bra, men hur känner man sig efter sex sju timmar på cykeln? säger hon.
Även denna gång ska de lägga upp en strategi för loppet tillsammans med ett annat par som också gör Klassikern. Detaljerna handlar om vilket tempo de ska hålla mellan depåerna. Målet är att hålla ihop och klara det på 15 timmar.
Inför Vasaloppet tittade de på skid-VM och studerade olika stilar. När det gäller cykling har de inte ägnat en minut åt Giro d'Italia.
Deras granne, tillika cykelhandlare som servat cyklarna, coachar dem och ger tips. Till exempel tycker han att de borde hålla en högre kadens, det vill säga antal pedalvarv per minut. De brukar ligga på 70 varv per minut, men cykelhandlaren tror att de vinner på att växla ner och komma upp till 90 varv per minut.
De funderar på att testa den metoden. Jens Leth böjer sig fram och pillar på cykeldatorn som är fäst på styret.
Efter loppet kommer de att behålla cyklarna ett tag för att se om de kommer till användning. Men cykling är liksom skidåkning ingen sport som de hade gett sig in i om det inte varit för Klassikern.
Drivkraften är att se hur mycket kroppen och psyket klarar.
– Vi har lärt oss en massa om cykling och vi har fått se Skåne under våra turer. Men att träna cykling tar väldigt mycket tid, säger Jens Leth.
De har fått starttid klockan 2.04 natten till lördagen. I en husbil på en camping nära startområdet i Motala ska de försöka få några timmars sömn före start.
– Det känns rätt okej. Det är nog bra att köra de första timmarna i mörker när man är hyfsat fräsch. Och så blir det ju ljust tidigt, resonerar Lena Leth.
Att fylla på med näring under strapatsen tror de båda är grundläggande. Energibar och sportdryck ska de ha med sig som komplement till den mat och dryck som serveras på flera ställen längs med banan.
– En gång i timmen får man nog se till att peta i sig någonting, säger Jens Leth.
I Hjo serveras en rejälare måltid: lasagne, råkostsallad, smör, bröd, kaviar, saltgurka och ketchup. De som har riktigt bråttom ger sig kanske inte tid att äta där. Men om det inte är för lång matkö, så har Jens och Lena Leth tänkt stanna till för en kortare paus.
– Det ska ju vara trevligt också, säger Lena Leth.
Jens och Lena Leth avslutar dagens pass som blev ganska kort. De ska hem till villan och resa ett partytält – för just det, inflikar de i förbifarten – ett par dagar före avfärd mot Motala ska det hållas en studentskiva för dottern. Sextio personer kommer och firar.
Så, vad äter man dagarna före ett trettio mil långt cykellopp?
– Vi laddar med mat från studentfesten. Det blir perfekt, säger Lena Leth.

Upp till bevis för blivande klassikerpar

Den 8 mars träffade vi Lena och Jens Leth första gången. Då förberedde de sig för sitt första Vasalopp.
http://www.sydsvenskan.se/halsa--motion/upp-till-bevis-for-blivande-klassikerpar/

FAKTA/En svensk klassiker

Klassikerdiplomet instiftades 1971.

För att få utmärkelsen En svensk klassiker ska man under en tolvmånadersperiod fullfölja Engelbrektsloppet alternativt Vasaloppet eller Öppet spår samt Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

På fredag klockan 19.30 ger sig de första cyklisterna ut på Vätternrundan, som körs för femtionde gången. Start och mål sker i Motala, och rundan är 30 mil lång.

Gå till toppen