Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommuner berättade inte om kaoset

Kaoset bara fortsatte. Ingen av de ansvariga politikerna i Burlöv och Lund lyfte frågan om att det enda boendet som fanns – inte hade tillstånd.

– Verksamheterna vi använder ska självklart vara godkända. Det var inte bra, det var inte rätt. Men utifrån den information jag har ser jag inte att vi kunde göra på något annat sätt, säger Sven-Bertil Persson, vänsterpartist, och nuvarande ordförande i socialnämnden i Lund.
När Lund gjorde sina placeringar på Makbo under sommaren var det moderaten Göran Wallén som var politiskt ansvarig. Han försvarar placeringarna:
– Rent formellt bröt vi säkert mot regelverket. Men vi ställdes inför en akut situation som vi var tvungna att lösa. Jag kan inte hävda att jag inte visste. Jag är ansvarig. Jag sa redan då att jag är redo att ta kritiken när den kommer, säger han.
– Det vi lärt oss är att vi måste ha en framförhållning. Men det är svårt när vi samtidigt inte vet hur många barn som kommer.
Burlövs kommun skickade 90 barn till hemmet utan tillstånd. Burlövs ordförande i socialnämnden, Inger Borgenberg (S), upprepar socialchefens ord om att det inte fanns någon annan möjlighet än att använda platserna på Makbo AB i Eslöv. Situationen var akut. Hon säger att de efter att de fått reda på att hemmet inte hade tillstånd bara skickade ett fåtal barn.
Larmade ni till någon myndighet att situationen var ohållbar?
– Till vem?
Lyfte ni inte frågan att enda alternativet ni hade var ett hem utan tillstånd? Kanske till Migrationsverket?
– Det kan inte vi stå mitt i natten och göra. Detta var en sådan otrolig situation.
Ni visste ingenting om hemmet dit ni skickade barnen, hur ser du på det idag?
– Naturligtvis var det inte rätt. Efter vad man ser i reportaget så ser det verkligen inte bra ut.
Kommunalrådet Philip Sandberg (FP) i Lund reagerar kraftigt på avslöjandet.
– Jag vill att frågan ska tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott så att vi får en redogörelse för nuvarande placeringar och även titta över hur vi gör i framtiden, säger han.
Känner du dig säker på att nuvarande placeringar är korrekta?
– Inte till hundra procent. Min bild är visserligen att förvaltningen jobbar intensivt med detta, men det är jätteviktigt att vi säkerställer att allt går rätt till. Och reda ut uppgifterna ni kommer med. Vi ska också följa upp våra avtal med företaget.
Gå till toppen