Höganäs

Målet att bli skånskt bowlingcenter

Åtta banor blir till 16 och någon oro för att en ny stor bowlinghall ska stå halvtom finns inte. Målet är att göra Höganäs till Skånes bowlingscenter.

Folkparken byter skepnad och får en stor bowlinghall.Bild: Brith Lindahl
Mattias Möller brinner för bowling och sina planer på att få bygga en helt ny bowlinghall i Folkparken. Under åtta år som bowlingföreståndare på kommunala Sportcenter har han tvingats uppleva hur dagens hall med åtta banor har blivit för liten.
– Det är trångt nu. Jag har 100 bowlare per dag måndag till torsdag och tvingas ibland tacka nej till skolor som vill komma hit, säger Mattias Möller.
Han är inte orolig för att 16 banor ska bli för mycket.
– Jag vill att vi ska ha banor till skolorna. Vi har också en vilja att få arrangera SM och bli Skånes bowlingscenter, säger han.
I Helsingborg finns stora Olympia bowling. Blir det inte hård konkurrens?
– Nej, det blir snarare samarbeten kring tävlingar och matcher. Jag och Patrick Backe som driver Olympia bowling känner varandra väl, säger Mattias Möller.
Han ser också andra områden som kan hjälpa till att fylla bowlinghallen.
– Vi ger de större företagen i Höganäs konferensmöjligheter på hemmaplan. Då kan man använda middagspausen till en serie bowling, säger Mattias Möller.
I ett första skede försökte han och Carin Stoeckmann på Byggmästar'n i Skåne AB att hitta en plats för en ny bowlinghall. Utan stödet från det stora byggföretaget, hade han troligen inte kommit vidare.
– Carin är fantastisk att bolla idéer med och det var hon som snappade upp det där med Folkparksföreningen, säger Mattias Möller.
För kommunen innebär planerna att man mister en välbesökt verksamhet på Sportcenter.
– Vi är oroliga för att få ett hål i verksamheten. Höganäs är för litet för två bowlinghallar, säger kultur- och fritidschefen Annelie Sjöborg och förklarar att man är väldigt nöjd med Mattias Möllers verksamhet.
– Vi respektera hans drömmar och får fylla lokalen med något annat om han flyttar ut, säger Annelie Sjöborg.
Det är bara några år sedan bowlinghallen på Sportcenter renoverades och Mattias Möller har för avsikt att köpa loss inventarier från hallen. En del av det gamla får alltså plats i det nya. Och det går igen när Mattias Möller beskriver huset han är med och planerar.
– Vi vill tillbaka lite till som det var förr. Mina föräldrar och andra har berättat om hur det kom busslaster från andra orter till Folkparken. Den som inte gillar att dansa kan gå en våning ner och bowla istället, säger Mattias Möller.
Gå till toppen