Höganäs

Nya Folkparken kan stå klar våren 2017

Tre rätt omaka aktörer – hoptussade av kommunen – ska ge Höganäs ett nytt Folkets hus. Nya Folkparken kan stå klar 2017.

Folkparken byter skepnad och får en stor bowlinghall.Bild: Brith Lindahl
Planerna på ett nytt Folkets hus i Folkparken tar fastare form. Bowlinghall, stor samlingssal, restaurang och kafé ska rymmas i det runt 2 500 kvadratmeter stora huset som man vill ha färdigt om ett par år. Prislappen kan hamna på runt 40 miljoner kronor.
Läs mer:Målet att bli skånskt bowlingcenter
Bakom projektet står tre rätt omaka aktörer: En folkparksförening, ett stort byggföretag och en bowlingentreprenör. Det var kommunen som tussade ihop de tre.
– För oss började resan med att vi letade efter en plats där mina vänner Mattias och Sandra Möller kunde utveckla sin verksamhet. Då sa kommunen att det var bra om vi kunde prata med Folkparksföreningen, säger Carin Stoeckmann, vd och delägare i byggföretaget Byggmästar'n i Skåne AB.
Att hon är boende i kommunen och brinner för Höganäs spelar också in.
– Jag har hjärta för kommunen. Vanligtvis går vi inte in som delägare. Men här kom vi med tidigt och som entreprenör är det roligt att se verksamheter växa fram, säger Carin Stoeckmann.
Verksamheterna hon syftar på är Mattias Möllers planer på en stor bowlinghall med hälsofokus, tillsammans med systern Sandra Möller.
För Folkparksföreningen innebär det udda äktenskapet en stor möjlighet.
– Vi hade inte klarat av att bygga huset själva. Nu blir vi majoritetsägare i det bolag som vi ska bilda, men kan lägga kraft på att få fler människor engagerade, att få igång folkets park-verksamheten igen, säger Kerstin Schultz, som är ordförande i Folkparksföreningen.
Går allt som man har tänkt sig tar arbetet snart rejäl fart.
– Vi närmar oss ett skede när planerna blir mer i detalj. Byggstart på området är tidigast våren 2016 och då tänkte vi vara igång. Då kan huset stå klart våren 2017, säger Carin Stoeckmann.
Nu går man i väntans tider.
- Vi vill vara säkra på detaljplanen, säger Carin Stoeckmann och berättar att Byggmästar'n kommer att ta hand om bygget från "ax till limpa".
Några problem med att få samarbetet att funka verkar man inte ha.
– Det går riktigt bra. Det här kommer nog att bli verklighet, säger Kerstin Schultz.
Alla aktörerna är inne på att det ska bli ett levande hus - en folkpark, ett folkets hus eller kanske ett kulturhus.
– Hit ska man inte bara gå för speciella evenemang. Och man ska kunna gå hit varje dag. Här ska finnas kafé och restaurang, man ska kunna bowla, gå på dans eller se ett uppträde, säger Kerstin Schultz, som hoppas kunna knyta föreningslivet till det nya huset.
Parterna ska snart teckna ett avtal och bolaget man ska bilda ska äga och stå för skötseln av byggnaden.
Några skisser på huset finns ännu inte, men troligen blir det bowlinghall med 16 banor i bottenvåningen och en flexibel sal som vid stora evenemang kan rymma 300 personer på ovanvåningen. Restaurang, lokaler för friskvård och utrymme för något mindre företag finns också på önskelistan.
Kerstin Schultz känner att vinden vände när det gamla Folkparkshuset revs. Det var tungt att stå för skötseln under senare år.
– På årsstämman trodde jag att många skulle vara skeptiska. Men ingen var negativ och tyckte att det var en dålig idé. Nu när byggnaden är borta är det bara framåt som gäller, säger Kerstin Schultz.

"Folkets hus"-bygget

Byggmästar'n i Skåne AB håller i bygget av huset och blir delägare i ägarbolaget, där Folkparksföreningen har flest aktier. Också Mattias och Sandra Möller blir delägare.
Övriga företag och föreningar kommer att vara hyresgäster.
"Folkets hus" byggs i Folkparken där den tidigare byggnaden revs i våras.
Kommunen köpte Folkparken av Folkparksföreningen 2013 för 14,2 miljoner kronor.
Gå till toppen