Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skandalboendet fick 5000 kronor per dygn

Företaget saknade kompetens och slarvade med utredningar. Nu misstänker Skatteverket också att ägaren har dolt miljonbelopp.

Utan erfarenhet urartade situationen snabbt på Awabs boende i Örkelljunga. Här i Påarp fick en anställd sluta efter att ha polisanmälts för att ha agerat hotfullt mot ungdomarna. Ändå kan boendet fortsätta att ta ut priser på över 5000 kronor per dygn och barn.Bild: Mats Roslund
”Tuwagården är belägen inne i skogen – omgärdad och omfamnad av naturen i en pastoral miljö, med hästar, kor och gäss som ett naturligt inslag.”
Så beskriver företaget A. Wahlén Vård och Omsorg, Awab, sitt ”Bullerbyinspirerade” HVB-hem för ensamkommande barn i Örkelljunga. Boendet riktar sig till ungdomar mellan 14 och 18 år. Awab driver även ett boende i Påarp utanför Helsingborg. Där är målgruppen något äldre, mellan 16 och 20 år, och är tänkt att fungera som utslussningsboende för ungdomar med permanent uppehållstillstånd.
 Awab fick tillstånd för att ta emot ensamkommande barn 2012 fast lyckades inte vinna några upphandlingar och lade verksamheten på is.
Men när paniken på socialförvaltningarna spred sig i fjor började telefonen plötsligt ringa.
Då hade den nya lagstiftningen som gör att Migrationsverket kan anvisa barn till kommuner utan avtal om mottagning fått full effekt.
Hyra: 140 000 kronor i månaden
Awab fick snabbt flera skånska kommuner som kunder: bland annat Lund, Vellinge, Kävlinge och Eslöv. Och prislappen var hög. Tidningens granskning av HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn visar att Awab förra året var ett av de företag i Skåne som var dyrast.
Lunds kommun betalade 140 000 kronor per månad för att ha ett barn. Vellinge skickade i oktober hit barn till en kostnad av 105 000 kronor i månaden. Hemmet har ett snittpris på 3500 kronor per dygn - långt ifrån de 1900 kronor som kommunen vanligtvis får i ersättning från Migrationsverket. I de högre priserna kan det ingå mer personalresurser, men ingen vård.
– Det var i en turbulent tid. Många barn kom samtidigt och många kommuner som fick fler anvisningar likt Vellinge behövde externa placeringar, säger Jennie Vallin, samordnare för ensamkommande barn i Vellinge kommun.
Vår granskning visar hur kostnaderna för placeringar av ensamkommande barn i HVB-hem sköt i höjden för många av de skånska kommunerna förra året, trots att flera av dem samtidigt valde att starta kommunala boenden.
Skälet är både att det kom fler barn till Sverige och att kommunerna inte hade säkrat upp tillräckligt med boendeplatser. De tvingades jaga platser på en marknad som kunde styra priset.
Av de 18 kommuner som kunnat särredovisa kostnaderna för placeringar i boenden som kommunen inte själv driver, har 14 redovisat stigande utgifter 2014 jämfört med året innan. I exempelvis Lund fördubblades utgifterna från knappt 8 till nästan 15 miljoner.
Förra året kom en ny lag som innebar att migrationsverket kan anvisa ensamkommande barn till vilken kommun som helst. Samtidigt kom fler barn än någonsin ensamma till Sverige. HD och Sydsvenskan granskar omhändertagandet.&nbsp;<a class="sdslink" data-widgettype="link" data-widgetmetadata="%7B%22title%22%3A%22L%E4s%20ocks%E5%3A%20Det%20dolda%20pojkhemmet%20%u2013%20hit%20skickades%20de%20ensamkommande%22%2C%22hint%22%3A%22%22%2C%22urlSds%22%3A%22http%3A//www.sydsvenskan.se/sverige/det-dolda-pojkhemmet---hit-skickades-de-ensamkommande/%22%2C%22urlHd%22%3A%22http%3A//www.hd.se/nyheter/sverige/2015/06/04/det-dolda-pojkhemmet---hit-skickades-de-ensamkommande/%22%7D">Läs också: Det dolda pojkhemmet – hit skickades de ensamkommande</a>
På en växande marknad med nya aktörer är det svårt att bedöma boendena på förhand. Det vittnar flera anställda på socialtjänster runt om i Skåne om. Kommunerna har bara 48 timmar på sig att hitta ett boende till ett barn.
– Det är jättesvårt att i förväg veta hur det är. Vi kontrollerar HVB-tillstånd, om det finns ärenden hos Ivo och vi försöker kontakta referenser, säger Sofia Bengtsson, samordnare för ensamkommande barn i Kävlinge kommun.
Tyvärr känns det ändå ibland som att man tvingas chansa och hoppas på att det funkar, säger Sofia Bengtsson.
– Då blir det extra viktigt att följa upp, besöka och ha en tät kontakt med ungdomen och gode män. Men det kan ändå ta tid innan man förstår att allt inte står helt rätt till, säger Sofia Bengtsson.
Kävlinge kommun placerade också barn hos Awab. På hemsidan lät deras hem exemplariskt: ”Personalens bemötanden präglas alltid av hjärta, värme & trygghet, kombinerat med en proffsig och kärleksfull miljö. Våra boenden är fräscha och familjeliknande, och atmosfären samspelar med andan av tydlighet och ett förutsägbart bemötande från våra trygga personalgrupper.”
Men det skulle visa sig att stämningen på boendet inte alls var så fridfull och välplanerad.
***
Läget spårar ur
Awab tar emot det första ensamkommande barnet i augusti förra året. I slutet av året har boendena fyllts på. Men många barn släpps av på Tuwagården utan att någon egentligen vet hur de mår eller vad de behöver. Det slarvas med både genomförandeplaner och vårdplaner. Ingen har tid.
Situationen på hemmet går snabbt över styr.
Flera barn missbrukar enligt personalen cannabis. En mår så dåligt att han skadar sig själv och när ungdomarna hamnar i slagsmål reder personalen inte ut situationen. Barnen kastar möbler i poolen och krossar fönster. Polis måste larmas flera gånger och väktare anlitas för att stävja bråken.
Turbulensen leder till att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg kommer dit. Då är alla sex som jobbar där, förutom föreståndaren, bara timanställda.
De kallas vårdare, men ingen har utbildning som behandlingsassistent.
De har ingen erfarenhet av arbete på HVB eller av ensamkommande barn. Det finns inga skriftliga rutiner för hur hot och våld ska hanteras.
Kävlinge kommun reagerar också. De har fått veta att en anställd på boendet i Påarp har agerat hotfullt mot barnen och polisanmäler vårdaren.
Han tog hårt i ungdomarna och knuffades, berättar Sofia Bengtsson.
– Han slängde sig med uttalanden om att ungdomarnas beteende kunde få följder, att det skulle rapporteras till Migrationsverket och att det kunde påverka deras chanser att få uppehållstillstånd. Något som är helt osant, säger Sofia Bengtsson på socialtjänsten i Kävlinge kommun.
Vårdaren får omedelbart sluta sin tjänst. Men Kävlinges oro finns kvar. Nu har vårdcentralen i Örkelljunga hört av sig efter att en som jobbade på hemmet har smekt och kramat ett av barnen på ett alltför intimt sätt.
Ett annat barn har lämnats ensam hemma medan alla andra åkt på utflykt.
Dessutom har en privatperson utanför en container i Hurva hittat fakturor som skulle till Kävlinge kommun. I papperna finns sekretessbelagda personuppgifter på de placerade barnen.
Tuwagården byter ut all personal. Nu anställs istället en väktare – som vårdare.
I slutet av april riktar Ivo skarp kritik mot bristerna på boendena. Den allvarliga situationen som uppstått kan ha berott på att ingen bedömt ungdomarnas behov vid inskrivningen och att personalen inte har haft tillräcklig utbildning.
Inspektionen har hittat värderande omdömen i journalerna och en anteckning har gjorts av en person som aldrig varit anställd i boendet. Nu saknar boendet dessutom en godkänd föreståndare, vilket är ett lagbrott.
Verksamhetsansvariga Johan Lindberg talar om bristen av erfarenhet och Awabs vd Anders Wahlén skyller problemen på barnen. Ingen som lyckas driva ett hvb med bra kvalitet det första halvåret, menar han. Bilden ovan är tagen i ett tidigare sammanhang – Johan Lindberg och Anders Wahlén vill inte ställa upp på bild nu.Bild: Tommy Harnesk
***
Ifrågasatt företagare
Awab ägs av helsingborgaren Anders Wahlén. Företaget hette tidigare Tuwa vård och omsorg och han drev också tills nyligen det starkt ifrågasatta företaget Tuwa Specialtransport AB som skötte färdtjänsten i en rad olika kommuner. Företaget hamnade i blåsväder när det bland annat visade sig att underleverantörer gick på knäna. Anders Wahlén sålde bolaget som sedan gick i konkurs.
Under sommaren 2014 tog istället verksamheten med ensamkommande barn i Awab fart. När tusentals barn sökte sig till Sverige började kommuner betala miljoner till Anders Wahléns bolag utan att veta om det fungerade.
***
Det är högt i tak i vardagsrummet i Påarp. Medan ungdomarna på boendet rör sig mellan sina rum på ovanvåningen och köket där nere sitter Awabs vd Anders Wahlén och verksamhetsansvariga Johan Lindberg i en hörnsoffa och ska förklara hur allt kunde gå så snett.
De talar om den förra föreståndaren som inte hade tillräcklig erfarenhet, om hur det inte fanns tid att strukturera verksamheten för att det hela tiden hände saker och om hur svårt det är att sätta gränser för de ungdomar som kommer hit.
De nämner ingenting om sina egna brister. Istället är det barnen, de kulturella skillnaderna och hur barnen agerar som är huvudproblemet.
– Det första halvåret är svårt för vem som helst att driva ett HVB. Man gör misstag. Det finns ingen som är felfri, säger Anders Wahlén.
Men ert eget ansvar för att det gick så här snett?
– Vi har lärt oss på vägen, medger Johan Lindberg.
Kan man starta ett hem för barn och ungdomar på det viset, starta och se hur det går?
– Nej, det är klart att man ska ha kunskapen. Punkt slut. Det går inte att vara lycksökare och starta en verksamhet och se om vi klarar av den. Absolut inte.
***
Pengar misstänks ha gömts undan
Kommunerna var inte bara ovetandes om alla bristerna i verksamheten. Samtidigt som de har betalt ut miljoner till Awab så har Skatteverket inlett en omfattande granskning av Anders Wahléns företag. Det framgår av färska dokument som HD och Sydsvenskan tagit del av.
Skatteverket gör revision i samtliga av hans fyra bolag, den egna firman Tuwagården, samt aktiebolagen Näverstorps Specialtransport, A. Wahléns Ambulans AB samt A Wahlén Vård och omsorg AB, Awab,
Skatteverket misstänker att Anders Wahlén inte redovisat stora intäkter i den egna firman Tuwagården, som bland annat äger huset i Örkelljunga där de ensamkommande bor.
Skatteverkets förgranskning visar att det förekommer stora skillnader mellan insättningar på bankkonton och hans deklarationer.
Det handlar om miljonbelopp.
Anders Wahlén ger firman som sköter hans bokföring all skuld om det eventuellt finns några ekonomiska tveksamheter.
– Det visar sig vad som är rätt och fel. Jag kan inte så mycket om det eftersom jag alltid haft olika firmor som tagit hand om det. Jag har aldrig skött någon bokföring själv i hela mitt liv, det har inte legat i mitt intresse, säger Anders Wahlén.
Om misstankarna om oredovisade miljoner i den egna firman säger han:
– Jag vet inte om Skatteverket har tillgång till allt material de behöver för att kunna se helheten. Det får den revisionsfirma som har haft hand om det förklara. Jag kan inte göra det.
Men det är väl du som är ytterst ansvarig för bokföringen?
– Ja så är det. Men samtidigt litar man ju på en revisionsfirma. Att de vet vad de gör.
Men faktum är att Anders Wahléns egen revisor, i revisionsberättelsen 2013 för Näverstorps specialtransport, påpekade att det fanns brister i bokföringen och att bruttovinsten inte var tillförlitlig.
Revisorn skriver att han inte har tillräckligt med underlag för att bedöma om affärshändelser mellan olika bolag i koncernen har bokförts rätt och att ”vidareöverföring från koncernbolag som inte går med vinst till andra koncernbolag strider mot lagstiftningen”.
Nyligen vände sig Skatteverket till förvaltningsrätten i Malmö med en begäran om att domstolen skulle fatta beslut om att frysa närmare en halv miljon kronor av Anders Wahléns tillgångar. För att de inte ska försvinna medan utredningen pågår.
Bild: Mats Roslund
***
Lund har kvar barnen – Kävlinge flyttar dem
Kävlinge kommun beslutade redan i januari att de tre barn man placerat hos Awab skulle flyttas.
I Lunds kommun reagerar man däremot inte nämnvärt. De får veta att ett barn de har placerat där misstänks ha börja använda droger och att det är turbulent på Tuwagården. Men ingen socialsekreterare åker dit. Man nöjer sig med kontakt på telefon. När Ivo gör sin utredning har Lunds kommun inte varit på plats sedan november.
– Nej, Awab gjorde inte något felaktigt med själva placeringen. Men vi är ju vaksamma naturligtvis, säger Marie Olsson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lunds kommun.
Vellinge kommun hade i maj fortfarande fem barn i Awabs verksamhet i Påarp. Samordnaren Jennie Vallin ser allvarligt på Ivos kritik.
–  Vi kommer att gå vidare och föra en diskussion här hur vi ska gå vidare. Samtidigt har vi täta kontakter med de vi har placerade och det är inga av våra som uttryckt att de inte trivs eller inte vill vara kvar.
En vecka senare återkommer hon och meddelar att kommunen ska göra en tillsyn på boendet i Påarp. De ska prata med ungdomarna och de goda männen samt göra en individuell bedömning av varje barns situation.
En utbyggnad av Tuwagården i Örkelljunga har påbörjats. De har sökt ett nytt tillstånd för att kunna ta emot fler barn. Efter intervjun sänder de ansvariga över ett dokument där det framgår att en ny föreståndare har anställts den 1 juli. Hon är ännu inte godkänd av Ivo men Awab har anställt henne ”för att omgående påbörja ett förändringsarbete som bidrar till att Awab lever upp till de lagar och förordningar som ligger till grund för vårt tillstånd”, står det i handlingen.
Trots alla brister som upptäckts kan företaget fortfarande ta ut höga priser. I januari skrev de ett avtal med Lunds kommun där priset nu är 5200 kronor per dygn.
Är det rimligt att fortsätta betala den summan i ett boende som har visat sig ha så många brister?
– Kostnaden per dygn kan se olika ut utifrån personaltäthet. Vissa hem tar emot barn och ungdomar med stora behov där det är viktigt med en större personaltäthet. Så har det varit i detta fall. Vi följer upp våra placeringarna och överväger besluten regelbundet, säger Marie Olsson.

Skarp kritik till Awab

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Awab på en rad punkter. Myndigheten konstaterar bland annat att:
Personalen saknade lämplig utbildning och erfarenheter från liknande arbeten.
Föreståndare med lämplig utbildning saknades.
Flera anställda fick börja sin anställning utan att företaget kontrollerat deras belastningsregister, något som är krav för företag som driver HVB.
Journalföringen var bristfällig. Bland annat har personalen missat att skriva in möten med socialtjänst. Vid ett tillfälle ska en person som inte varit anställd skrivit i en journal.
De allvarliga händelserna som inträffade under 2014 har inte utretts enligt Lex Sarah och några incidentrapporter upprättades aldrig. Dokumentation av vårdplanering saknades.
Inskrivningsbeslut saknades för samtliga ungdomar som var placerade i boendena vid inspektionstillfället. Det innebar att de bedömningar som gjorts av ungdomarna inte dokumenterats.

Attendo har flest boende i Skåne

Privata organisationer/företag som har HVB för ensamkommande i Skåne (april, 2014):

Detta händer när ett ensamt flyktingbarn anländer till Sverige

1. Barnet kommer till Sverige och ger sig till känna i en kommun eller på migrationsverkets kontor/ boenden.
Gå till toppen