Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

BO kritiserar panikplacering

Att bara skicka iväg ensamkommande barn utan att följa upp placeringarna och utan att larma är ”oerhört allvarligt”.

Fredrik Malmberg, barnombudsman
I två granskande reportage har HD och Sydsvenskan berättat bland annat om hur kommuner har placerat barn på två olika hem utan tillstånd i Eslöv. I reportagen berättar personer som varit på ett av boendena om en vardag med bråk och droger.
Läs också Det dolda pojkhemmet - hit skickades de ensamkommande
– De här barnen är i en väldigt utsatt situation. De har ingen familj, inget nätverk och de vet inte hur det fungerar i Sverige. Om inte lagar och regler följs så att tillsynsmyndigheter kan se hur deras situation ser ut och reagera, så är de här barnen naturligtvis ännu mer utsatta, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.
De ensamkommande barnen har exakt samma rätt till skydd och omvårdnad som andra barn i Sverige.
– Därför blir man naturligtvis mycket upprörd när man läser era reportage om hur det kan gå till. Tyvärr är en del inte nytt för oss, men det blir tydligt belyst i era artiklar att det kan se ut på det här sättet. Och det är väldigt allvarligt.
I ett annat hem i Helsingborg urartade situationen. När erfarenhet saknades kunde personalen inte ta hand om barnen.
Läs också Skandalboendet fick 5000 kronor per dygn
Sådana situationer kan uppstå i slutna miljöer där det inte finns stor insyn, vuxna har mycket makt och barn har en komplex problematik om inte personalen har rätt utbildning och kompetens. Det är känt, menar Barnombudsmannen.
– I en sådan situation vet man, i Sverige och i internationell forskning, att risken definitivt ökar för att personal tar till skadliga auktoritära bestraffande metoder.
Ägaren lägger skulden på barnen som startade slagsmål, ligger det inte något i det?
– Vi har alla ansvar för våra handlingar. Men det största ansvaret hamnar alltid hos de vuxna. Om man inte har kompetensen i grunden då har man inte förutsättningar för att klara uppdraget. Och kan man inte göra det så ökar risken för att det blir haverier.
Fredrik Malmberg reagerar också på att de ansvariga politikerna till exempel i Lund aldrig larmade om den ohållbara situationen när de fick ta emot många barn förra året. Eller att ansvariga från Burlövs kommun aldrig följde upp vart barnen hamnade.
– Det får inte förekomma när barn och unga är placerade på det här sättet. Man måste ta det ansvaret. Och klarar man inte av det måste man uppmärksamma att man är i den situationen.
Han har i en skrivelse tidigare i år föreslagit att regeringen ska ta initiativ till en nationell handlingsplan för att stärka skyddet för ensamkommande asylsökande barn.
–  Det är alldeles uppenbart att det som barnen beskriver i reportaget visar att barnen far oerhört illa och att man har med sig ett vårdbehov som man inte får tillgodosett. Det kan vara att man har med sig saker som man inte får stöd för att hantera. Eller att det som man utsätts för när man är där inte fungerar. Det är jätteallvarligt.
Han drar nu även paralleller till vanvårdsutredningen för några år sedan som ledde till att svenska regeringen fick betala ut ersättning till barn som drabbats av övergrepp i samhällsvården.
På mikrobloggen Twitter skriver han i samband med HD-Sydsvenskans publicering: ”Påminns också om vanvårdsutredningens slutsats: bra lagstiftning ger otillräckligt skydd om det inte får konsekvenser när den bryts.”
– Ivo säger här att lagar och regler inte har följts. Då är det viktigt att man utkräver ansvar för en sådan situation. Annars kan man hamna i det som historien visade.
Gå till toppen