Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Fyra nya höghus planeras på Elineberg

300 lägenheter och ett nytt grönt centrum, det är Rikshems planer för Elineberg.


Det som idag är asfalt mellan husen ska bli en grönskande torgyta.Bild: Grafik: Kim Utzon
1965 byggdes de fem höghusen på Elineberg, ritade av den världskände danske arkitekten Jörn Utzon. Nu har hans son son, Kim Utzon, ritat ett förslag på fyra nya höghus på Elineberg.
– Vi tyckte att det kunde vara intressant med den kopplingen, säger Ola Svensson, regionchef på Rikshem.
De nya höghusen ska ligga öster om de befintliga och rama in den parkeringsplats och det köpcentrum som finns där idag. Även utrymmet mellan de nya och gamla husen ska göras om.
– Det är viktigt att ta bort den stora ytan som idag är parkeringsplats och tillföra ett mervärde för de boende, parkeringsplatserna kan med fördel förläggas under mark säger Ola Svensson.
Det som idag är asfalt ska bli en grönskande torgyta.
I de nya husen ska det också finnas en hel del mindre bostäder, ettor och tvåor.
– Vi känner att det finns ett behov av mindre lägenheter också, säger Ola Svensson.
Sedan är det ju dessutom så att nyproducerade lägenheter kostar ganska mycket, att folk kanske föredrar en något mindre yta för att få ner månadsavgiften.
Rikshem har redan informerat sina hyresgäster på Elineberg om byggplanerna och man planerar att ha ett öppet hus i månadsskiftet augusti-september för att ta del av hyresgästernas idéer och tankar.
– Det är jätteviktigt för oss att ha med dem, att ha en dialog och kunna ta till oss deras synpunkter, säger Ola Svensson.
Redan nu har Hyresgästföreningen uttryckt sig positivt kring planerna. Rikshem planerar också att bygga om centrumet och förnya det.
– Men det är en lång resa innan vi är klara.
Om allt flyter på så påbörjas bygget antagligen år 2018 och sedan får man nog räkna med att det tar två år innan det är klart.
Och så kostar det en hel del pengar. Ganska mycket faktiskt.
– Någonstans mellan 500 och 700 miljoner hamnar det nog, säger Ola Svensson.
Gå till toppen