Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Ska 'the Falconet' åter flyga i Kanada?

Nu börjar det på riktigt. Sverige mot the "Super Falcons."

Asisat Oshoala och Nigeria står för Sveriges premiärmotstånd i VM.Bild: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Sverige med Lotta Schelin, Nilla Fischer och Caroline Seger. Tunga namn som har varit med i världsfotbollen länge. Therese Sjögran som har varit med längst. Där finns Pia Sundhages huvudbry Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson. Det finns stjärnor på den blågula himlen. Men Sveriges premiärmatchs mest spännande spelare hittar vi i Nigeria: forwarden Asisat Oshoala.
Läs mer: Fischer leder vägen mot Nigeria
I Sverige har mycket av uppladdningen handlat om skador, skador och åter skador. Och lite konstgräs.
På just sådant spelade Sverige genrep mot Nederländerna. Startelvan var den väntade, men positionerna förbryllade en smula i Torontos monsunregn.
I anfallet startade Lotta Schelin tillsammans med Sofia Jakobsson. Därmed spräckte Pia Sundhage succéduon från EM 2013 och placerade Kosovare Asllani till höger på mittfältet.
Rätt eller fel? Sofia Jakobsson har öst in 16 mål i Montpellier och under matchen alternerade hon position med Asllani (13 mål för Paris) då och då.
Läs mer: Matchguide: Sverige—Nigeria
Sverige vann (2-1) och firma Schelin/Asllani stod för målen. Vad det nu kan betyda för en startuppställning.
Statistiken talar sitt tydliga språk och siffrorna talar för att USA ska promenera hem gruppen och få Sverige med sig till åttondelsfinal.
Nigeria, eller the ”Super Falcons” som landslaget kallas, är en dominant på hemmakontinenten. Fyrfaldiga afrikanska mästare, men har en bit kvar. Ändå är det ett spännande lag vars nästa generation prövade sina vingar förra sommaren.
Vid U20-VM i just Kanada 2014 gick Nigerias unga landslag, kallat ”Falconets”, hela vägen till final. Skyttedrottning blev Asisat Oshoala.
Hon som började spela med killarna i Lagos sand, hon som gav sina föräldrar ett ultimatum: ”Antingen fotbollen eller inget.” Föräldrarna gav efter.
2014 blev en saga. Final i U20-VM, seger i Afrikanska mästerskapen. Kontraktet med Liverpool, som första afrikanska kvinna i den engelska toppfotbollen, kunde ha blivit kronan på verket. Men hon trodde på mer.
– Den här säsongen, om allt går bra, vilket jag tror det gör, så kommer jag att ha ett rekordår 2015, sa Oshoala till The Guardian i mars.
Ett par månader senare lyfte hon bucklan som innebar BBC Women's Footballer of the Year award. Damernas motsvarighet till Ballon d'Or. Plötsligt var hon prisad som bäst i världen.
Visserligen betyder kanske inte priser där det är fri röstning jättemycket på det stora hela. Men Oshoala har tagit stora kliv från U20-guldet i Kanada förra sommaren. Nu är hon tillbaka där det började.
Läs alla artiklar om: VM-krönikor Tomas Nilsson
Gå till toppen